Szeptember 7-én, 18 órai kezdettel a Bibó István Gimnázium aulájában került sor a József Attila Irodalmi Kör Cselekvő szeretet című pályázatának díjkiosztó ünnepségére, amely a Pásztortűz Egyesülettel közös szervezésben valósult meg.

-Hirdetés-

A zenés irodalmi jótékonysági estre több mint 140 ember volt kíváncsi annak ellenére, hogy a városban a Szüreti Fesztivál rendezvényei zajlottak, és a szüreti futóverseny miatt lezárták a Gimnázium környékét is.

A magyar és a székely himnusz elhangzása után Sári Katalin, a József Attila Irodalmi Kör vezetője köszöntötte a jelenlévőket és mondott köszönetet azért az összefogásért, amellyel az est létrejött.  A rendezvényt támogatta Kiskunhalas Város Önkormányzata, a Thorma János Múzeum, a Bognár-Boris Kft., Krausz és Társa Bt., Péter Imréné. A gyönyörű virágcsokrokat a Tündérsziget virágbolt, a díszdobozba csomagolt halasi borokat a Szőke Pincészet biztosította.  Köszönetet mondott Krivai Rózsikának a finom kenyérlángosokért, Csorba Imre igazgató úrnak a gyönyörű helyszín biztosításáért, valamint a Pásztortűz Egyesületnek az est megrendezéséhez nyújtott segítségéért.

Ezután felkérte Deáky Andrást, aki Gyimesbükkről érkezett leányával, hogy mondja el gondolatait, hiszen az est teljes bevételét az itt található Rákóczi-őrtorony felújítására ajánlotta fel az irodalmi kör. Deáky András beszéde nagy hatással volt a hallgatóságra. Beszélt többek között Gyimesbükk értékeiről, a felújítás nehézségeiről, az összefogás fontosságáról és a hazaszeretetről.

A műsorvezető elmondta, hogy a Cselekvő szeretet pályázatra 14 településről 24 pályázó tollából 106 pályamunka érkezett be. A pályázat három kategóriában került megrendezésre életkori és műfaji korlátozás nélkül: 7 tagból álló – irodalmi körön kívüli – zsűrit kértek fel a pályázatok elbírálására. Az alkotásokat név nélkül, sőt kategóriánként csoportosítva, de azon belül szoros abc betűrendbe rendezve küldték el a zsűritagoknak, pontosan azért, hogy kizárólag a tartalomra, a formára, az esztétikai élményre koncentrálva tudjanak dönteni a legjobbakról. Köszönet illeti őket, hiszen hatalmas munkát végeztek.  A zsűri tagjai voltak: Bakos József, a Holnap Magazin főszerkesztője, Csorvási Katalin, Csorvási Zoltán, Dr. Döme Ottó, Szőnyiné Vas Lívia, Szinay Balázs és Víg Orsolya.

Csodálatos művészek nagylelkű felajánlásainak köszönhetően rendkívül értékes díjak kerültek átadásra.  N. Sebestyén Katalin, Virágné Színes Ilona, Gál Mihály festőművészek nagyon értékes festményeket, Faggyas Zsolt egy grafikát, míg  Császár Anna két gyönyörű kerámiát ajándékozott a a díjazottaknak. Ezen kívül az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület öt értékes könyvcsomagot,, míg  Kis Ferencné Elő Mária, Fülöp Benjáminné és N. Sebestyén Katalin könyvritkaságokat ajánlott fel. Az esten 15 alkotót tudtak díjazni.

A rendezvényen közreműködött az erre az estre 4 tagúvá bővült Lyra együttes, akik a győztes pályázatokból négyet zenésítettek meg. Budapestről érkezett a Maradok-duó, ők két verset adtak elő megzenésítve.  A verseket és prózarészleteket pedig Kerpits Miklós előadóművész, valamint a Hatvani Zoltán szavalóverseny díjazott diákjai adták elő méltó tolmácsolásban: Lajos Vivien, Szűcs-Nagy Liza, Tapodi Janka, Teleki László, Varga Szintia.

A díjak átadása után Bakos József szólt a jelenlévőkhöz, méltatva az összefogás fontosságát a jó ügy érdekében és bejelentette, hogy minden győztes pályamű meg fog jelenni a Holnap Magazin című országos lefedettségű irodalmi folyóiratban.  Az estet Somogyi László Tibor értékes gondolatai zárták. A József Attila Irodalmi Kör minden körön kívüli nyertest tiszteletbeli taggá fogadott, amelyet Sári Katalin egy-egy oklevél átadásával pecsételt meg.

A rendezvényen adománydoboz kihelyezésére került sor, valamint Deáky András által téglajegyek megvásárlására nyílt lehetőség.

Lélekemelő, meghitt este volt, amely bebizonyította, hogyan szolgálhatja az összefogás, a művészetek ereje a jó ügyet.

A díjazottak
Erdély varázslatos világa
I. díj: File Gabriella
II. díj: Kertészné Rotter Eleonóra
III. díj: Juhász Nikolett

Őseink öröksége
I.díj: Hajdók Zsóka
Megosztott II. díj: Csorba Tibor két verse
Megosztott III.díj: Molnár Erzsébet, Monda Margit

Szeretet
I.díj: Herner József
Megosztott II. díj: Fülöp Benjaminné, Juhász Gabriella
Megosztott III. díj: Váradiné Vastag Györgyi, V.Hegedűs Zsuzsanna
Megosztott különdíj: Pintér Zoltán, Lajkó Gábor
Nagydíj: Szokolay Zoltán

Fotó: Pásztor Gergely

MEGOSZTÁS