Még az NDK-világból ismerik Magyarországot — és azóta tart a szerelem is. Mármint egymás között és a magyarokkal egyaránt. Oké, felmerül a kérdés: hogy mi volt ez az NDK? A harminc éven aluliaknak mondom: Németország keleti fele, a Szovjetunió által megszállt, szocialista német szektor, a Német Demokratikus Köztársaság. Ők amolyan „keletnémetek” voltak. És éppen 28 éve, hogy megszűnt az az államalakulat. Egy időben sokat jártunk egymáshoz, nekik mi voltunk a „majdnem nyugat”, ők pedig nekünk a „megfizethető német”. De aki akkor megszerette a másik országot, az most is szívesen beszél róla. Vagy éppen ideköltözik, mint azt tette a Kisbócsán élő Peter és Sylvia Lissel.

Sylvia és Peter Lissel kétoldalt, köztük a tanyaszomszédok, a Kubas család
-Hirdetés-

Áprilistól októberig rendszeresen itt vagyunk, meséli Peter, aki az NDK-s világban rendőr volt. 25 évig a közlekedésrendészetben dolgoztam, aztán bejött a nyugati világ és én nem kértem belőle — mondja önérzetesen. Inkább letettem a keletnémet egyenruhát, mintsem a nyugati legyen kényelmetlen. Valahol biztos igaza van.

Szóval Magyarország: a Balatonnál kezdődött, mereng el ifjúságán Sylvia. Trabanttal jöttünk és ki tudtunk bérelni egy egyszerű házikót. Volt olyan, hogy a magyar tulajdonos család addig a garázsban élt. De az is előfordult, hogy annyira nem volt pénzünk, hogy a Trabantban aludtunk. Na ja — néz rá mosolyogva férjére.

17 éve elkezdtek komolyan magyarul tanulni és megvették a kisbócsai tanyát a temető szomszédságában. Ők azok a németek, akik használják a magyar nyelvet és így beszélgetnek a szomszédokkal. Mivel otthon panziót üzemeltetnek Szászországban, a cseh határon, egyáltalán nem esik nehezükre „idegenekkel kommunikálni”. A magyar nyelv szép és hasznos — így Sylvia. Aztán amikor magyar vendégek jönnek hozzánk síelni, németországi motelunkba, akkor nagyon meglepedőnek, hogy anyanyelvükön szólok hozzájuk. Kisebbik lányunk, Lisa is tud, hiszen félig-meddig itt nőtt fel.

A Lissel család nagyra értékeli a magyarokat: jó a hangulat a tanyavilágban, látogatják egymás és ha vendégeik érkeznek otthonról, nekik is megmutatnak mindent.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS