Gyorsasági Roncsderbi és Rally Show

-Hirdetés-

Sokféleképpen ismerhetjük az autósport ezen ágát, autórodeó vagy ütközéses autóverseny azaz roncsderbi vagy roncsderby. Mindegy is hogy hogyan nevezzük tuti adrenalinbomba, akár nézőként, akár versenyzőként egyaránt. Több mint ezren voltak kíváncsiak az Országos Gyorsasági Roncsderbi zárófutamokra a Latyak Ringen, ami most Kecelre költözött. Az elmúlt hétvégén, szombaton rekordszámú nevezés mellett izgulhatták végig a száguldás szerelmesei a Rally Show futamait. Másnap pedig a kedvező időjárásnak köszönhetően gyönyörű napsütésben nézhettük végig a Roncsderbi futamait. Az első napon egy motor leálláson kívül nem volt más technikai gond, míg vasárnap a roncsderbin szinte nem volt olyan futam ahol ne lett volna dolguk a technikai mentőknek. Kelő-Gere LászlóLatyak – szervezőt kérdeztük az eseményről.

– Mondanál valamit magatokról, szervezőkről, szervezésről?
– Több mint tíz éve rendezem ezt a gyorsasági roncsderbit. Javarészt Kecskeméten, de volt olyan év, amikor 6 helyszínen szerveztünk versenyt. Az elmúlt években viszont visszatértem Kecskemétre. Most úgy alakult, hogy ebben az évben Kecelen rendeztem meg az Évadzáró Országos Gyorsasági Roncsderbit. A rendezvény részeként a Rallyi Show-t szoktuk előző napjára berakni. Akik korábban érkeznek a verseny nap előtt tudjanak tesztelni, felkészülni a versenyre, illetve aki szeretné magát kipróbálni itt megteheti, kedvet kaphat a vasárnapi naphoz. Már évek óta így alakult ki a rendezés, hogy első nap Rally Show – amin bárki a szabályoknak megfelelve részt vehet -, majd másnap a Roncsderbi verseny.

– Miért pont a Kecel Ring, mióta rendezitek ide? Ez az idén az első, vagy volt már ilyen máshol?
– Én még Kecelen nem rendeztem verseny hétvégét, ez Kelemen Józsi bácsi pályája. Technikai okok miatt nem tudtam a Kecskeméti pályán megrendezni. Jó kapcsolatban vagyunk Józsi bácsival és ezzel a gonddal megkerestem. Ő segítséget nyújtott abban, hogy a kecskeméti pályát áttelepítsük. Így jöttünk Kecelre. A Gyorsasági Roncsderbiben évek óta már csak ezt az egy versenyt szoktam megrendezni.

– Elmagyaráznád, hogy mi az a szinkronpályás Rally Show?
– Ezt inkább prológnak nevezném, ami a Rally szakágban jellemző. Egy bemutatkozó Show műsor ahol a két autó egymás után félpályás indítással versenyeznek és mérik az idejüket. Három kör mért idejét összeadva születik meg a végeredmény, ahol az első három helyezett serleggel van jutalmazva.

– A jellegzetes roncsderbi az mikor egymást kilökdösve csak egy nyerhet, ez ilyen vagy ettől eltérő, ha igen miben?
– Ez nem az. Kétféle roncsderbi van az ütközéses roncsderbi és a gyorsasági roncsderbi. Itt gyorsasági roncsderbiről van szó. Nagymértékben hasonlít az autocrosshoz, a különbség az, hogy itt az ütközés nem olyan nagymértékben büntetett. Az autocrossban tilos, itt a véletlen, nem direkt ütközésnek nincs büntetése. Sokan azt hiszik ránézésre, hogy ezek roncsautók – bontószökevények -, de különben belülről technikailag igen fejlettek.

– Kik nevezhetnek, és hányan neveztek?
– Ha valaki szeretne versenyzővé válni, először egy vizsgát kell tennie, hogy ismerje a szabályokat és a zászlójelzéseket. Az autókat megfelelően be kell csövezni – ezt minden versenyen a gépátvételnél nézik. Kiskorú nevezés csak szülői engedéllyel lehet.

Rengeteg régi ismerősöm van jelen, sokan jöttek Kecskemétről és sok új arcot látok. Évről évre egyre többen jönnek a szombati napra. Jelenleg több mint 60 nevezőnk volt rá. Régen mikor ez elkezdődött kevesen vettek részt rajta, mostanra már többen neveznek, mint a vasárnapi roncsderbire ahol nem sokkal több, mint 50 versenyzőnk volt.

– A jövőben hogyan tovább? Tervezitek a folytatást?
– Hát ez sok mindenen múlik. Nyílván Kelemen Józsi bácsi megelégedésétől is függ. Ez volt az első alkalom, hogy a Kecel Ring Latyak Ringé alakult és reméljük, hogy jövőre találkozhatunk ismét.

– Mit üzennél a rendezvényen résztvevőknek, és azoknak, akik segítették a rendezvény létrejöttét?
– Nagyon sokat köszönhetek a sportbíró barátaimnak, Kelemen Józsi bácsinak a kiváló pálya biztosításáért, a családtagjaimnak és a barátaimnak, akik mindig nagyon sokat segítenek. Nélkülük nem tudnám megrendezni a versenyt. Köszönet a mindkét napon kilátogató érdeklődőknek.

A Rallyi Show nyertesei:
H1 kategóriában: Lehoczki Péter
H2 kategóriában: Goia Dániel
H4 kategóriában: Orcsik Szabolcs
S3 kategóriában: Szúnyog Bálint
S1 kategóriában: Seres Róbert
N1 kategóriában: Tóth Gábor Balázs
N2 kategóriában: Kara Szabolcs
B kategóriában: Kakuszi Sándor
M kategóriában: Lovász Laura
J kategóriában: Szabó Hunor

Az Országos Gyorsasági Roncsderbi zárófutamának nyertesei:
1.géposztály: Gabnai Győző
2.géposztály: Baranyi Sándor
Lada kiskategória: Gyuricza György
Lada nagykategória: Váczi Zsolt
Széria géposztály: Csehó Kovács Márk
Terepgokart: Kurucz Patrik
Junior: Kurucz Dániel
Szuperfutam Roncsderbi: Fodor Martin
Szuperfutam Autocross: Latyak
Női futam: Hell Kitti
Szerelő futam: Tóth Richárd
Autocross kicsi: Turú Sándor
Autocross nagy: Dózsa Mihály
Szöcske: Dóczi László

Gratulálunk!

További képekért  kattints IDE

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS