Vitahatalan, hogy a hétvégi Dunamentő kaland beleírta magát az önkéntesség íratlan történelmébe. Valami elképesztő dolgot vitt véghez a közel 400 megjelent csupaszív önkéntes az esemény alkalmával a Duna-parton.

-Hirdetés-

Önkéntesek egész hada lepte el vasárnap délelőtt a Fővám teret, ahol azért gyülekeztek, hogy megtisztítsák Magyarország legnagyobb folyóját a szeméttől.

Az esemény több hetes előzetes szervezés, egyeztetés előzte meg, úgy tűnik, hogy nem eredménytelenül. 

A szervező Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány(JÖN) profi módon koordinálta a rendezvényt, néhány nap alatt közel 4000 érdeklődőt és rengeteg megosztást produkált a közösségi portálokon.

“Elképesztő volt ezt a fajta hatalmas érdeklődést látni. Sose gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet. Igazán csak az esemény indulása előtt tudatosodott bennünk az, hogy ezen a napon valami egészen hatalmas dolog fog történni.” – nyilatkozott Szebenyi Péter, a JÖN kuratóriumi elnöke.

Mindenki mosolyogva, jókedvűen indult neki az Duna megmentésére, ami egészen az esemény végééig kitartott – írja a hulladékvadász oldala.

“Azt látni, hogy egyesek egy adott ponton órákat voltak képesek eltölteni azért, hogy minden négyzet-centiméternyi felületet átnézzenek (még a kövek alá is benéztek). Hát ez valami elképesztő és leírhatatlan volt számunkra.”

A JÖN Alapítvány 10 lelkes önkéntes szervezővel tudták kontrollálni, irányítani a megjelent csupaszív embertömeget. Mindezt úgy, hogy senki nem sérült meg, ami köszönhető az esemény találkozási pontján történt balesetvédelmi oktatásnak is.

A szemétszedés alkalmával lehetőség volt a szelektív hulladékgyűjtésre, amit az önkéntesek átlátszó szemeteszsákokba gyűjtöttek össze. A Dunamentő kaland útvonala a Szabadság hídnál kezdődött és végül a Lánchíd lábainál ért végett. A körülbelül 2 kilométeres távot az önkéntesek 4 óra alatt teljesítették, segítve, támogatva egymást.

Körülbelül 20 köbméternyi összeszedett és részben szelektíven gyűjtött hulladékkal lett tisztább a pesti Duna-part. A hulladék elszállítását a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vállalta, akik elkötelezett védelmezői az élővizeknek. Az összegyűjtött szelektív hulladékot az FKF Nonprofit Zrt. dolgozza fel.

A Dunamentő kaland alkalmával JÖN Alapítvány eddigi legnagyobb eseményét rendezte meg, amihez szívből gratulálunk!

Forrás: mti.hu