Szeptember 15-én került megrendezésre a Solti Szüreti Fesztivál. Az eseményről Farkas Beáta, a Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója mesélt a VIRA Magazinnak. 

-Hirdetés-

A programok már a délelőtt folyamán megkezdődtek a Gróf Vécsey Károly Borlovagrend avatási ceremóniájával a Kadarka utcai színpadon, majd délután a Borlovagrend Öregfiúk Nemzetközi Focitornájára is sor került a solti futballpályán.

A hagyományőrző szüreti felvonulás 14 órától a Művelődési Ház elől indult. A menetben résztvevő táncosok már hetek óta nagy szorgalommal és kitartással gyakoroltak a művelődési házban. A hagyományos koreográfiát Szabóné Pajerich Andrea tanította be, aki immár 16. éve készítette fel a fiatalokat. A jelentkezők száma minden évben egyedülállóan magas, az idén is 40 csőszpár vett részt a műsorban. Bírópárunk Ambrus Melinda és ifj. Horváth László, a kisbíró Benda Kálmán. A látványos felvonulás során 6 helyszínen táncoltak a fiatalok, a Petőfi-telepi megállónál csikós bemutatót is láthatott a közönség. A záró táncra a Béke téren került sor, melyre jelentős számú közönség volt kíváncsi.

A Solti Szüreti Fesztiválra testvérvárosi küldöttségek is érkeztek.  Kalmár Pál Solt város polgármestere köszöntötte a delegációkat, majd azok vezetői, Bőjte Csongor-Ernő úr Csíkdánfalva polgármestere és Illpo Alatalo úr a keravai küldöttség képviselője is köszöntőt mondott. Az ünnepi rész zárásaként városunk polgármestere e jeles nap emlékeként átnyújtotta Solt város kézműves ajándékát, mely dísztárgyat Benda Katalin keramikus készített erre az ünnepélyes alkalomra.

A Béke téri vigadalom a solti borok kóstolójával, a Langaléta garabonciások gólyalábas műsorával folytatódott, majd Kothencz Lajos szüreti dalválogatásával és a Jó Laci betyár fergeteges műsorával szórakoztatta a mulatni vágyókat, végül utcabállal zárult a fesztivál programja.

A nap folyamán nagy népszerűségnek örvendett a solti bográcsos birkapörkölt kóstolója, és az ingyenes gyermekjátékok is. 

F.B. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (56 db kép)
MEGOSZTÁS