Évek óta egyre nagyobb kellemetlenséget okoznak a címeres poloskafélék Magyarországon. Ezek a népiesen csak büdös bogárként, mezei poloskaként becézett rovarok sok ember hétköznapjait keserítik meg. Kora tavasszal a házfalon sütkéreznek, az ősz beálltával pedig próbálnak melegebb területekre húzódni, hogy átteleljenek. Ilyenkor kezdődik csak az igazi invázió.

-Hirdetés-

Az árukereskedelemmel érkezett rovarok természetes ellenség hiányában és kedvező akklimatizálódásuk miatt remekül érzik magukat Magyarországon.

Latin neve: Palomena prasina

Mivel a kártevőnek nincs természetes ellensége, irtása nem lehetséges, a növények nedvét szívó élőlények a levelekre rakott peték által gond nélkül szaporodnak. Városi környezetben, ahol még a melegebb területekre történő behúzódás sem okoz nekik sok fejfájást, könnyen képesek áttelelni. A petéknek -50 fok, a kifejletteknek -20 fok kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint még közel sincs olyan mértékű invázió, mint amire majd számítani lehet. Ez lehet azonban a büdösbogár veszte.

A problémát várhatóan a természet maga oldja meg. Ha ugyanis kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő eltartóképessége határán, akkor könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat. A megnyugtató és hosszú távú megoldást az jelentené, ha felbukkanna az inváziós rovarok természetes ellensége, legyen az rájuk specializálódott ragadozó vagy hatékony élősködő, például darazsak vagy pókok.  

Addig azonban gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk ellenük, a kiskertekben és a lakásokban egyéni módszerekkel vehetjük fel ellenük a harcot.

A lényeg, hogy békés módszereket alkalmazzunk, ne vegyi anyagokat, hiszen minden élőlény hasznos, mivel mind egy ökológiai rendszer részei.

Megoldást jelenthet, ha szúnyoghálóval és vagy rövid ideig tartó, hajnali szellőztetéssel megnehezíthetjük, hogy befészkeljék magukat a lakásba.

A másik lehetőség az, ha az ajtókat, ablakokat esetleg a teraszt bespricceljük a következő keverékkel, mely hetekig távol tartja a poloskákat, a molylepkéket és más olyan rovarokat is, akik melegedni jönnek lakásunkba.

Végy elő egy kézi permetezőt, amibe legalább fél liter folyadék belefér. Tekerd le a tetejét, majd engedd fel félig langyos csapvízzel, amit aztán keverj el 1 kávéskanál szódabikarbónával és fél kávéskanál ecetet. Ezután egyszerűen várj pár percet, míg elolvad a szódabikarbóna és tekerd fel a szórófejet és már kész is.

Ne feledjétek, csak természetesen!

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS