Egy hűvösebb szombat reggelre s a Dutrák hívószavára ébredhettek a falubeliek. A szemerkélő eső sem szegte az emberek kedvét. 10 órakor a Római Katolikus Templomban terményszentelő ökumenikus istentiszteletet tartottak, ahová az ifjak népviseleti ruhába öltözve csoportosan érkeztek, hogy meghallgassák a testvér-településről érkező pap miséjét, majd 10 óra 40 perckor Vass Gyula amatőr természetfotós kiállítási megnyitóját tartották meg az általános iskolában. Egész nap rendelkezésre állt a Borutca kirakodóvásárral, ahol minden volt, mi szem-szájnak ingere és még büfé is, ahol sült kolbászt, s lángost lehetett venni.

-Hirdetés-

A falubeli asszonyok összefogtak, s mindenféle finomságot készítettek kis konyhájukban. Ebédre székelykáposztát készítettek az éhes szájaknak, ez idő alatt pedig házi sütemények vásárát tartották a Faluházban. Az itt befolyt összegeket a Katolikus Templom kifestésére és felújítására fordítják majd. 

13 órakor az Székelyudvarhelyről érkezett s egy éve falubeli László Klaudia, Tabdi dalnoka mutatta meg tehetségét a nézőközönségnek, amit később a délutáni műsorban újra meghallgathattak. Klaudia annyira gyönyörűen énekelt, hogy rengeteg embernek csalt könnyeket a szemébe, s ők ezt vastapssal viszonozták.

A hagyománynak megfelelően 14 órakor megkezdődött a lovas felvonulás Tabdi utcáin. Az eseményre rengeteg lovaskocsi érkezett, amin egyetlen egy szabad hely sem volt, hisz megtöltötték: ismerősök, s jó barátok. Remek volt a hangulat, több kocsin is szólt a nóta hol hangfalból, hol saját énekükkel csináltak kedvet a mulatsághoz. Poharaik sem maradtak üresen. Megszokott helyeken várták a felvonulókat: süteményekkel, pogácsával, zsíros kenyérrel és minden jóval kínálták a falubeliek a felvonulókat. Ez idő alatt a fő téren várakozó embereket sem hagyták unatkozni a szervezők, hisz az Akasztói Vízkereszt Citerazenekar szórakoztatta őket, majd a Csengődi Dankó Pista Férfikórus nótázott.

Amikor a lovasok visszatértek, megkezdődhetett a Hagyományőrző Szüreti Műsor, amit a Tabdi Csillagok nyitottak meg. A koreográfiát Léder Kornélia tanította be. Ezt követően a polgármester köszöntötte a nézőket, majd a Bírói család közreműködésével, a helyi lakosok hagyományos táncaikkal, az ifjak magyar csárdásaikkal, s a vajda családjával szórakoztatta a nézőket. Az össztáncnál a szereplők bevonták a nézőket is, melynek jó hangulatú mulatozás lett a vége. Hogy a jó kedv ne érjen itt véget, Táncházat indítottak Lukácsné Haránt Eszterrel a Kecskeméti Táncegyüttes művészeti vezetőjével. Az Ebatta banda húzta a talpalávalót, akikhez  többen is csatlakoztak, hogy új táncokat tanulhassanak meg.

Este 19:30-kor Dudás András harmonikaművész fokozta a hangulatot remek előadásával.

A falunapon rossz idő miatt elmaradó tűzijátékot, az idei szüreti bálon pótolták be. A mulatni vágyókat Kothencz Lali és Nani szórakoztatta a hajnalig tartó utcabálon,melyen kivétel nélkül mindenki táncra perdült. Összességében jó hangulatban, tartalmasan telt a szüreti bál Tabdin. 

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (97 db kép)
MEGOSZTÁS