Augusztus 30-án debütált a Rumba Gitana együttes legelső videoklipje, melynek első, saját stúdióban felvett daluk címét, a bohókás Mazsola rumba nevet adták.

-Hirdetés-

Egy otthoni ünnepi készülődés, sütés-főzés alkalmával hangzott el Zoltán feleségének szájából a bejgli receptjének hozzávalóit sorolva egymáshoz közel a mazsola és a rum szavak, melyek hallatán Ákos fejéből pattant ki az isteni szikra, hogy legyen a dal címe: Mazsola rumba.

Indulásukról, a zenekar felállásáról, tagjairól valamint munkásságukról, zenei repertoárjukról beszélgettünk. Az interjú során menedzserük, -aki egyben a zenekar egyik gitárosa- Hegedűs Zoltán azt is elárulta, hogy hamarosan elkészül egy, a saját számaikból álló önálló CD, mely az együttes negyedik születésnapján kerül bemutatásra.

-Mikor alakult az együttesetek, milyen műfajt képviseltek?
-2015 márciusában kezdtünk el együtt zenélni, azóta is hobbizenekarként működünk. Tudomásunk szerint ezt a stílust és a flamenco gitár technikát a Dél-Alföldön más együttes nem játssza, de még a fővárosban is csak kevesen. Az utóbbi időben fellépéseink alkalmával próbálunk más művészeti ágakat is bevonni, ennek kapcsán a Baja-és környékbeli Sundance TSE táncosaival már több alkalommal léptük fel együtt, legutoljára a Halasi szüret nagyszínpadán. Az idén szerepeltünk többek között a Tázlári Juniálison, a Soltvadkerti Sörfesztiválon, a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokon, Baján, Kalocsán és Kiskunhalason, Kiskunmajsán, mindemellett gyakran megfordulunk Szegeden is. A különböző vizuális elemeket felvonultató, interaktív zenés estjeinkkel az igényes szórakoztatás a célunk.

-Kik alkotják a zenekart?
-Zenekarunk felállása: 3 nylonhúros gitár, basszusgitár, cajón, csörgők és 2 énekes, tehát fellépéseink alkalmával összesen heten állunk a színpadon. A latin-amerikai dalokban elektromos gitárokon is játszunk.

Czikkely Anna – vokál, ritmus hangszerek, dizájn, Hegedűs Ákos – szólógitár, Hegedűs Dénes – basszusgitár, Hegedűs Zoltán – gitár, Mátyus András – gitár, Nemes Jácint – cajón, Szabó Borisz – ének.

Itt szeretném megemlíteni azt is, hogy együttesünk tagjai közül négyen még diákok, ebből pedig az következik, hogy az oktatási kötelezettségek nagymértékben befolyásolják fellépési lehetőségeinket, hisz csak szabadidőben, a vizsgák végeztével február végétől március elejéig illetve júliustól október elejéig tudunk szerepléseket vállalni.

Ha már a zenekar tagjait felsoroltam, szeretném megemlíteni Mátyus Zoltán nevét is, aki nagyon sokat segít nekünk fellépések szervezésében.

-Milyen feldolgozások, saját dalok alkotják zenei repertoárotokat?
-A flamencós gitár rumbáktól (pl. Gipsy Kings) a latin-amerikai slágereken keresztül, egészen a legfrissebb dalokig, mindezt spanyol nyelven énekelve. A 4 év alatt kialakult egy három órás zenés-táncos repertoárunk, mely körülbelül 45-50 perces blokkokból és rövid szünetekből áll.

Saját dalok írásával 2016 nyarán kezdtünk el foglalkozni, melyekkel egyelőre csak kis lépésekben haladunk a szűkös szabadidős korlátok miatt. A hamarosan megjelenő lemezünkön 10-11 dal szerepel majd, ebből 8-at már régebb óta játszunk. Jelenleg is készülnek a további nóták, melyek várhatóan télvégi bulijainkon már mind el fognak hangozni. Az anyag tervezett címe: Botella de post lesz, ami spanyolul palackpostát jelent.

Latin estjeink nagy sikert szoktak aratni többek között Baján a Mediterrán Cafféban és Szegeden a Millenniumi kávéházban is, ahová rendszeresen visszahívnak bennünket. Mindemellett az SZTE BTK Hispanisztika Tanszékével is jó kapcsolatot ápolunk, hiszen a Magyarországon speciális zene, speciális kapcsolatot igényel. A kapcsolat kiterjed a Tanszék részéről a dalszövegek beszerzésére, az érdeklődő egyetemisták és oktatók, valamint a latin zene iránt fogékony zenehallgatók tájékoztatására, mi pedig igény szerint az aktuális kulturális rendezvényeken közreműködünk.

Hangulatos, vidám, életigenlő dalaik sorai nem csak szólnak, szinte mesélnek arról, hogy mennyire szép az élet, hiszen interaktív, vizuális elemeket is felvonultató estjeiken igyekeznek szórakoztatva mosolyt csalni közönségük arcára. Fellépéseik időpontjáról közösségi oldalukon tudtok tájékozódni, legelső videoklipjüket pedig IDE kattintva tudjátok megnézni. Jó szórakozást kívánunk!

Kutyifa Icu
Fotók: -K.Gy.-, O.S., Sz.Á.  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS