A kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda nemcsak Kiskőrös, hanem a járás egyéb települései lakosságát is megszólítja kisebb-nagyobb rendezvényeivel. Az elmúlt hónapokban Tázláron, Soltvadkerten, Akasztón, Csengődön és Páhin is szerveztek életmódváltó- és betegklubot.

-Hirdetés-

A klub jellegéből fakadóan az egyes előadások egymásra is épülnek, egy teljes átfogó ismeretanyagot átadva. Csengődön immár a harmadik alkalommal volt táplálkozási és életmód-tanácsadás Szlávik-Kupán Emese dietetikus közreműködésével, ez alkalommal a vitaminok és ásványi anyagok hatásairól tudhattak meg bővebb információt a résztvevők.

Az őszi- téli időszakban kevesebb időt töltünk a szabadban, már kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre, ugyanakkor ebben a hideg időszakban a leggyakoribbak a náthás és influenzás megbetegedések. Ezek megelőzéséhez szervezetünknek vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van.  Ismerjük meg a vitaminokat, fogyasszuk őket tudatosan, és csak akkor pótoljuk, ha az tényleg szükséges – figyelmeztet a szakember.

A gyümölcsök és zöldségfélék sok vitamint, ásványi anyagot és rostanyagot is tartalmaznak és természetes módon szabályozzák az emésztést, ezért napi többszöri fogyasztásuk ajánlott.  Ha normál, vegyes, egészséges táplálkozást folytatunk, akkor minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájut a szervezetünk. Előfordul azonban, hogy fokozott megterhelés, betegség esetén szervezetünkben hiány keletkezik.

A vitaminokról röviden:

  • Az A-vitaminra szükségünk van a megfelelő látáshoz, csontfejlődéshez, immunrendszerünk működéséhez, bőrünk épségének fenntartásához.
    Forrásai: máj, sárgarépa, tojás, sárga gyümölcsök, sütőtök.
  • A B-vitaminoknak szerepük van anyagcserénk és idegrendszerünk normál működésében.
    Forrásai: sörélesztő, búzakorpa, búzacsíra, máj, vese, marhahús, káposzta, tojás.
  • A C-vitamin fontos immunrendszerünk egészséges működéséhez, szervezetünkben antioxidánsként is működik.
    Forrásai: zöld- és leveles főzelékfélék, citrusfélék gyümölcsei, a bogyós termések, paradicsom, paprika, kelvirág, édesburgonya.
  • A D-vitaminnak nagy szerepe van a normál csontfejlődésben gyermekkorban, felnőttkorban a csontállományunk megtartásában. Felismerték azonban, hogy hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére. Az utóbbi évek kutatásai azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban, a daganatos betegségek megelőzősében, ezért pótlása folyamatosan ajánlott felnőtt korban is.
    Forrásai: halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tojás, tej és tejtermékek, napfény.

Egyoldalú táplálkozás esetén szükségünk lehet különböző vitaminkészítmények szedésére. Összegzésképpen, ha vitaminokkal szeretnénk felturbózni szervezetünket, lehetőleg  egy terméket válasszunk ki. A legjobb, ha a vitaminbevitel természetes módját választjuk a szintetikus szerek helyett és mindezt kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve sok mozgással harmonizáljuk.

B.M.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS