Avagy milyen sportággal ismerkedhettek meg a tázlári gyerekek az Európai Sporthéthez csatlakozva?

-Hirdetés-

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén szeptember 28-án rendezte meg az Európai Diáksport Napját, amely hazánkban idén ezerkétszáz iskolát és négyszázezer gyereket mozgatott meg, többek között a tázlári iskolásokat és óvodásokat is.

Péntek délelőtt nagy zsivaj töltötte meg az óvoda udvarát, ahol a zene megszólalása után a gyerekek és felnőttek nagy izgalommal kezdtek neki a tornának. Bemelegítés után felszabadultan indultak útnak, hogy sétálva megtegyék a 2018 métert, mely a program egyik alappillére a kezdetek óta. Amikor visszaértek az óvodába, fáradhatatlanul vetették magukat az udvari játékok közé. A délután közös biciklizéssel folytatódott a falu utcáin, ahová sok szülő kísérte el gyermekét.

13:30-kor jó hangulatban kezdődött a kisiskolások izmainak bemelegítése is az iskola udvarán, mely programba szintén becsatlakozott néhány szülő, ahogyan az óvodában is. Amikor már mindenki kellően felkészült, bemelegített a futáshoz, felálltak a gyerekek a rajtvonalhoz, majd nagy lendülettel vágtak neki a 2018 méternek. A célnál az első három helyezettet éremmel díjazták; 1-2., 3-4., 5-6., 7-8. osztályos lány, fiú, kategóriákban.

Futás után az első és másodikosok a játszótérre mentek, ahol játékos mozgással töltötték el az időt. A többiek kipróbálták a tájfutást a parkban, majd három helyszínt választhattak, ahol szívesen mozogtak.


De mi is az a tájfutás?

Nem egy thaiföld-i sport és nem is a szép tájakról kapta a nevét, ahol a tájfutók futnak. A tájfutásban a tájékozódás a lényeg, térképpel: erdőben, mezőn, bozótosban vagy tisztáson, hegyen vagy a pusztában és egyre gyakrabban városokban is.

A tájfutás vagy egy kicsit pontosabban a tájékozódási futás az a sport amihez erőnlét kell, ugyanakkor egy klassz játék, kincskeresés, amihez nem kellenek modern eszközök, mobiltelefon vagy GPS, csak egy térkép és egy tájoló, amelyek segítségével a kikapcsolódás különleges formáját adja a XXI. század emberének: sport közben visszavezeti a természetbe, az egészséges környezetbe, fejleszti a problémamegoldó és döntési képességét.


Mindemellett ping-pongozhattak, focizhattak valamint az iskolaudvaron játékos feladatokkal tölthették ki ezt a mozgásos két órahosszát.

Nagyon mozgalmasan, élménydúsan telt el ez a délután. Reméljük, a kis falu apraja egész évben továbbra is ilyen aktív lesz, sőt bízzunk benne, hogy egész életükben.

A szervezők köszönik a pedagógusok lelkes és kitartó munkáját, valamint a délutánon megjelent szülők sportos részvételét.

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS