Immáron 43. alkalommal ünnepeljük október 1-jén a zene világnapját. A „zene ünnepe” – a zene világnapja – szerte a világon mindenütt ugyanazon a napon kerül megrendezésre. Az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa határozata alapján, 1975 óta ünnepeljük.

-Hirdetés-

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói. Jó lenne, ha a zenei héten egy-két percet a csendnek szentelnénk mindenütt a világon, a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek. Az adott időben az egész világon legyen egy pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez.”– véli Yehudi Menuhim.

Napjainkban talán nem foglal el méltó helyet a zene. Az emberek nem mindig tudnak különbséget tenni az értékes és a kevésbé értékes zene között. Ezt is meg kell tanulnunk! Pedig fontos szerepet tölthet be életünkben. A zene megnyugtat bennünket, szórakoztat, bánatunkban vigaszt nyújt, ellazít vagy éppen felpezsdít… rájövünk, hogy velünk él, a részünk és, hogy nélküle sokkal üresebbek lennénk!

A muzsikával mindig kifejezhetjük érzelmeinket. Legyünk büszkék magyar muzsikusainkra, akik oly sok, szép zenével ajándékoztak meg bennünket.

Minden nap hallgassunk zenét, énekeljünk, dúdoljunk, táncoljunk, keressük a ritmust a körülöttünk lévő dolgokban és ettől biztosan boldogabb, lelkileg gazdagabb lesz életünk!!

S ne felejtsük Babits Mihály örök érvényű szavait:

„…Mindenik embernek a lelkében dal van
És a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek.”

Sok dallal és muzsikával ünnepeltek a zene világnapja alkalmából Tázláron is Péli Ottóné vezetésével, 15 gyermek előadásában ének és fuvolaszóval.  Ebéd után különböző zenei hangszerekkel, zeneszerzőkkel kapcsolatosan kvízelhettek, majd ellátogattak a helyi katolikus templomba a diákok, ahol Mezei Ferenc atya örömmel mesélt nekik a hangszerek királynőjéről, az orgonáról.

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS