Az utóbbi hetekben megszaporodtak a patkányészlelések Budapest belvárosában. Ennek egyik oka, hogy az irtás feladatát egy új konzorcium nyerte el, a feladatok átvétele során pedig több hétig nem kerültek ki az irtószerek a szükséges helyszínekre.

-Hirdetés-

A megszokottnál is több patkányészlelést jelentettek a főváros számos pontján az utóbbi hetekben. A kártevőkről az Index a Szabadság híd és az Erzsébet-híd lábánál is készített felvételeket, ahogy a lépcsők közötti résekből kimászva a part menti szemetet dézsmálják. A patkányirtásért felelős konzorcium vezetője szerint hamarosan megoldódik ez a probléma, az állatok száma pedig azért nőhetett, mivel az irtásra kijelölt új cég egy ideig nem helyezhette ki az irtószereket.

A patkányok a fővárosi csatornahálózatban húzzák meg magukat.

2018 július közepétől ugyanis egy új konzorcium vette át a patkánymentesítés feladatát a negyvenhét éve ezt végző Bábolna Bio Kft-től. Reisinger Mátyás, a konzorcium vezetője szerint a vízpartokon szaladgáló rágcsálók látványa nem szokatlan, elismerte azonban, hogy a korábbiakhoz képest némileg megnőhetett a számuk. Mint mondta, a nyár közepén volt egy nagyjából háromhetes átmeneti időszak, amikor a Bábolna már nem, az RNBH konzorcium pedig még nem végezhette el az irtó munkálatokat. A cég azonban azóta behozta a lemaradást, és ismét tudja tartani a bejelentést követő 24-48 órás határidőt a reakcióra. A szakember szerint a fővárosi csatornahálózat okozza a legnagyobb problémát az irtás szempontjából, amelyben egyre alacsonyabb a szennyvíz, ez pedig a patkányok életterét is növeli.

Veszélyes betegséget terjesztenek

Budapesten szinte kizárólag a vándorpatkány jelent problémát, amely a házi patkánynál valamivel nagyobb és zömökebb, sötétebb színű, farka pedig rövidebb. A földfelszín alatti zegzugokban húzza meg magát, a szennyvízcsatorna-hálózat mellett folyópartokon, pincékben és földfúrásokban is jól érzi magát. Ahol megveti a lábát, gyorsan szaporodni kezd: csupán 21 napos a vemhességi ideje, egy fialás alkalmával 6-10 utódot is szülhet, az egyedek pedig már három-négy hónapos korukra ivaréretté válnak.

Forrás: hazipatika.hu

MEGOSZTÁS