Na, ezt még nem hallottuk! Az eddigi „élmények faluja”, azaz Bócsa újabb meglepetéssel rukkolt elő. Jobban mondva nem is a falu, hanem az itt működő és kétségkívül európai hírű Poli-Farbe Vegyipari Kft., melynek festékei az elmúlt években méltán nyertek el több elismerést.

-Hirdetés-

Legújabb termékük — vagy inkább annak ötlete és prototípusa — a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen került kifejlesztésre. Ahogy állítják: a fűtő festék. Jobban mondva: „egy falnyi festék, ami egy kislakást is temperálhat”. (Na igen: -hat – het, ahogy ma a szóhasználat divatos / lehet / )

Mit állítunk? — teszi fel a kérdést a magyartanár az iskolában. Amit a héten tartott sajtótájékoztatóból megtudtunk, a szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások függvényében várhatóan 1 éven belül forgalomba kerül a még félig-meddig titok. A „nagy tudomány” lényege az, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Tehát kell hozzá egy elektronika is. Kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 watt/m2 teljesítmény mellett.

Mint elhangzott, jelentősen csökkenthető a lakás károsanyag-kibocsátása (mint pl. füst a kéményen), illetve hogy ez a technológia a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabban építhető ki. A felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén; míg a Poli-Farbe vegyészei a festéket tökéletesítették, a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni: a gyártó célja, hogy az így kezelt felület bármely saját gyártású beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető legyen, többfajta szín lehetőségét felkínálva. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki saját maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba telepíteni tudja a fűtőrendszert.

Dr. Magyar Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője a bemutatón elmondta: „Egyre több ház, lakás rendelkezik saját „energiatermeléssel”, például napelemmel, és még többnek lesz a jövőben. Egy hatékony elektromos fűtés kitűnő párja ennek a trendnek. Hamarosan nálunk is terjedni fognak az okos házak, okos lakások – amik sok érdekes szolgáltatást tudnak, de mind közül a leghasznosabb tétel a fűtés-hűtés-világítás intelligens vezérlése lesz.”

Fogadjuk el, hiszen ötletekben eddig is gazdagok voltunk! Itt legalább jön egy cég, amely hisz bene és megvalósítja. Biztos jó, különben miért áldozna rá?

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS