Sajnos egyre közelebb a fűtési szezon, bármennyire is próbálnánk kitolni azt. de egy-két okos trükkel megoldhatjuk, hogy idén a fűtésszámla valamivel kevesebbet mutasson, ha többet is okosan alkalmazunk a lehetőségek közül, akkor akár sokkal kevesebbet is.

-Hirdetés-

Fűtünk, nem nyár van
Ez a mondat arra vonatkozik, hogy a fűtési szezonban az ablakok és ajtók „kezelése” megváltozik. Szellőztetni ilyenkor is kell és egészséges, de a bukóra nyitott ablakokat felejtsük el. Ilyenkor feleslegesen szökik a meleg anélkül, hogy valóban szellőztetnénk. Persze ilyenkor is átmozgatjuk a lakás levegőjét, csak lényegesen tovább tart. Tárja sarkig az ajtókat, ablakokat egy percre, így kiszellőzik a lakás, és a fűtés is kisebb „károkat” szenved.

Hideg van, fel kell öltözni
Mindenki szereti a nyarat, a pólós időt, a rövidnadrágot, ám télen ezeket a dolgokat inkább tartogassuk. Ha a lakást olyan melegre fűtjük, hogy egy pólóban is jól elvagyunk, esetleg a hosszúnadrág már zavaró is lehet, akkor bizony túlfűtünk. A 21-22°C tökéletesen ideális, alváshoz pedig a 18°C is bőven elég. A téli időszakban inkább egy pulóvert vegyünk fel, mert egy – két fok pluszban a termosztáton havi szinten is több ezer forintot emelhet a számlán.

Ne a kertet fűtsük
A legtöbb lakásban a hőleadó egységek radiátorok vagy gázkonvektorok. Ezek a falra vannak szerelve, és mivel minden oldalukon leadnak hőt, így sajnos a falat – így pedig sokszor közvetve a kertet, utcát is fűtik. A fényvisszaverő fólia használata sokat javíthat ezen, hiszen a készülék hátánál leadott hőt így a szobába lehet terelni.

Szigetelés Igen, ez lenne a legfontosabb, de ez nem olcsó mulatság. Ha a szigeteléssel vannak gondok, marad a tömött zokni. Ezt már nagyanyáink is sikerrel alkalmazták. Nem kell hozzá más, mint egy puha anyaggal kitömött hosszú zokni. Ezt kell az ajtó elé tolni szorosan, vagy az ablak elé, esetleg a két ablaküveg közé betenni. Bár messze nem olyan jó, mint a jó szigetelés és a modern nyílászáró, azért ez is segít.

Ha húz az ajtó
Sok lakásban a legnagyobb gond, hogy a bejárati ajtó húz, rengeteg meleg szökik el alatta. Ezt megoldhatja, legalábbis részben egy vastag függöny, melyet az ajtó elé lógatunk. A földig érő vastag, nehéz drapéria meglepően sokat javít a helyzeten.

Éljenek a sütik
Az édesszájúak és akik a hasukat szeretik, a fűtési szezonban tobzódhatnak. Nem csak azért, mert finomságokat készítve kényeztethetik magukat, hanem azért is, mert a sütő hője a lakást is melegíti. Ha kész az sütemény, pecsenye, bármilyen étel, mely a sütőben sült, akkor annak ajtaját hagyja nyitva, így a benne felhalmozódott hő, és a hűlés során leadott meleg mind a szobát fűti majd.
Privát fűtés
 A fürdőszoba kritikus terület a fűtési szezonban. Itt ugyanis sokszor kevés a máshol tökéletes hőmérséklet. Egy takarékos kis melegítővel azonban ezen is lehet segíteni. Ha valóban nem egy áramzabálót állít hadirendbe, akkor a fürdőben is kellemes meleg lesz, és a számla sem fog úgy megugrani, mintha a termosztátot csavargatná.

+ – 5°C
Ha már termosztát: energiaspórolás szempontjából jó, ha a lakás leghidegebb és legmelegebb hőmérséklete között nem túl nagy a különbség. Rengeteg energia megy el arra, ha míg nincs otthon a család, nagyon kihűl a lakás. Hiba hisszük, így sajnos biztosan nem spórolunk, sőt…

Forrás: koponyeg.hu

MEGOSZTÁS