A keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház is tartalmas rendezvényekkel kapcsolódott október 1-től 7-ig tartó héten az Országos Könyvtári Napok programjához. Irodalmi műsorokkal, rendkívüli kedvezményekkel, szolgáltatásokkal tette vonzóvá a hét programját.

-Hirdetés-

Október 1-jén Bosnyák Viktória írónővel találkozhatott az ifjabb korosztály egy interaktív könyvbemutatón. Az írónő angol és német nyelvet tanít, ifjúsági regényeket fordít Ifjúsági regényíró, meseíró és számos regény fordítója. A Tündérboszorkány az első, kiskamaszoknak szóló ifjúsági regénye, „amit lányai (Sári és Dóri) és a maga örömére írt”. A történet folytatásai a Klott gatya, ne fárassz!, illetve az Analfa visszatér.
Október 3-án délelőtt Ismerkedés a másik nemmel és az igenekkel címmel tartott előadást a székesfehérvári írónő, Sohonyai Edit, aki tizennyolc éves korában kezdett el írni. Első könyve fél évvel később készült el, ezáltal ő lett a Móra Ferenc Könyvkiadó egyetlen húsz év alatti szerzője. Írásaiban leginkább a kamaszkor szépségeivel és problémáival foglalkozik. A korosztály tagjainak rendszeresen tart előadásokat is, ahol tanácsokat ad a fiatalokat foglalkoztató problémákkal kapcsolatban. A könyv csak 1990-ben jelent meg, azóta folyamatosan újabb és újabb történetek, regények segítségével kísérli meg ábrázolni a kamaszkor szépségeit és problémáit Egészségüggyel, természetgyógyászattal kapcsolatos szaktanfolyamot végzett. Aztán Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karának (Veszprém) rekreáció–egészséges életmód–egészségnevelés szakát végezte el. Színes előadása a testbeszédről, a non-verbális, azaz a szavakon túlmutató jelekről, az emberi kommunikáció ösztönös elemeiről szólt.
Minden korosztály megtalálhatta a számára vonzó programot a héten, október 3-án Schäffer Erzsébet írónő volt a vendég, aki már fiatalon többféle dologba belekezdett: segédmunkáskodott, színházat csinált, bábozott, ugyanakkor már írni is elkezdett. Azóta is írja könyvekben, újságcikkekben a mindennapi életből vett történeteit, emlékeit. Az 1990-es évek elejétől a Nők Lapja munkatársa, azelőtt a Gyermekünk című lapnál dolgozott. Több díj tulajdonosa: többek között idén márciusban munkásságáért megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. Ahogy munkatársa, Mörk Leonóra írta: „Lehetett volna pszichológus, tanár, akár prédikátor is, mindenütt jó hasznát vette volna annak az empatikus bizalomnak, a szeretetnek, amellyel a legundokabb teremtésben is meglátja a jót. De szerencsére újságíró lett, így jutott el a legtöbb emberhez.”
Most arról mesélt, hogy, egyformának lenni könnyű és végtelenül unalmas. Kiválni mindig nehezebb, de az legalább feladat. Kell, hogy az ember néha csináljon valami mást, ami nem megszokott.  Kell egy mosoly, kis vidámság a hétköznapok szürkeségében. Vannak jó dolgok az életünkben, csak észre kell venni, nem mindig panaszkodni.  Ahogy mesél, az ember érzi a pozitív energiát, ami mondanivalójából, lényéből sugárzik.

Varga Eszter 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS