A nyáron megyénkben megrendezett nemzetközi tájfutó verseny meghozta gyümölcsét: egyre nagyobb az érdeklődés a bevált terepek, az alföldi táj és a jó infrastruktúra iránt. A nyári versenyekre remek tájfutó térképek készültek Bócsa, Pirtó, Tázlár és Kecskemét környékéről, melyek azóta is sok sportembernek szereztek kellemes napokat.

-Hirdetés-

Mi is ez a tájfutás?
Térkép alapján, esetleg tájoló és egyéb navigációs eszközök felhasználásával különböző, a térképen jelölt pontokat kell megtalálni, ott chippes készülékkel igazolni a megjelenést, majd tovább futni a célig. Mindez időre zajlik, melyet központi rendszerben regisztrál a versenybíróság.

És a díjazás?
A díjazás — főként a táj, a sportbarátok és maga az élmény. Az egyéni teljesítés öröme a természetben. Persze mikor kellemes és mikor mostoha időjárási körülmények között. A legjobbak érmet és oklevelet kapnak.

Ennek jegyében került sor a hétvégén a Dél-alföldi Regionális Normáltávú Bajnokság és Tázlár Kupa tájfutó versenyre, melyen nagy számban vettek részt versenyzők. A mintegy 250 tájfutó versenyét — „Mozgásban az egészség” mottóval — pályázati forrásból támogatta a szervező hódmezővásárhelyi egyesület.

Mit kell tudnunk erről a versenyről? — kérdeztem Petróczki Ádám projektmenedzsert, a nap szervezőjét.
A nyáron nagyon megtetszett nekünk a Tázlár és Kiskunmajsa között elhelyezkedő erdők és mezők világa. A résztvevők életkora 8 és 80 év között mozog, így több távot, több nehézségi fokozatú útvonalat kellett kialakítanunk. Ez azonban a meglévő térképek és adatbázis alapján nem nehéz. Adja magát a terület a 28 kategóriához…

Lassan hidegbe fordul majd az ősz. Ez már az utolsó versenyek közé tartozik az évben?
Á, az még messze van! Az október 23-i hosszú hétvégén háromnapos tájfutó verseny lesz a környéken, illetve többen készülnek közülünk a november 10-11-ém Bócsán megrendezendő Boróka Tájfutó Kupára.

Ennek a versenynek környékbeli indulói is voltak. Közülük Horváth Mihály 27 éves férfiember éppen Tázlárról érkezett. Mint elmondta, tavaly novemberben indult első versenyén, most pedig a kezdő kategóriában 37 perc alatt teljesítette a 3,1 km-es távot.

A tájfutás szép sport: jó közösség, szép környezet és a többi sporthoz képest olcsóbb mulatság. A tázlári távok 3 és 9 km között mozogtak. Emellett vannak hosszabb távú versenyek is, így a lakosság egyre szélesebb köre találja meg a számára méretezett kihívást.

Ideje Önnek is bekapcsolódnia!…

A verseny eredményei megtekinthetők: http://adatbank.mtfsz.hu/esemeny/show/esemeny_id/6707

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS