A termelőknek egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezésre, ugyanis akár a diótermés fele is odaveszhet miatta, írja az agrarszektor.hu.

-Hirdetés-

A lap cikke szerint volt idő, mikor a diót a könnyen termeszthető gyümölcsök között tartották számon, de ma már korántsem olyan egyszerű a termesztése, hiszen számos nehezítő körülmény köztük a nyugati dióburok-fúrólégy is jelentősen befolyásolja a terméseredményeket. A növényvédelmi kihívások ellenére a termőterület dinamikusan növekszik, jelenleg 7130 hektáron termelnek diót.

Az Amerikából behurcolt kártevő a legtöbb európai országban már elterjedt, hazánkban 2011-ben jelent meg először.

Rhagoletis completa (nyugati dióburok-fúrólégy)

A fúrólégy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki. A károsítás hatására a termésburok elfeketedik, majd pépessé válik, idővel rátapad a dió csonthéjára, emiatt fogyasztásra alkalmatlanná válik. A rovar által megkárosított termés idő előtt lehullik a fáról. Az érés korai szakaszában megtámadott dió kisebb méretű lesz, csonthéján foltok láthatóak, amely minőségi romlást idéz elő. Kártétele összetéveszthető a dió baktériumos megbetegedésével. Ha a légy nyüvei még a burokban vannak, akkor persze könnyebb az azonosítás.

Bár a fúrólégy országos kiirtására aligha van lehetőség, védekezni lehet ellene, aminek költsége hektáronként 25 ezer forint is lehet. Ahol a kártevő már a korábbi években is pusztított, háromszori vegyszerezésre is szükség lehet a tenyészidőszakban.

Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Ez megakadályozható a talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével.

A kártevő ellen engedélyezett készítmények: Karate Zeon 5 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG.

A magyar dió egyébként kifejezetten keresett termék külföldön is, pláne úgy, hogy a hazai fajták a konkurens országokban termesztetteknél korábban érnek, így a honi gyümölcs igazi réspiaci árunak minősül. A héjas dió exportja az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbélkivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki. Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu

MEGOSZTÁS