Az Európai Unió tagállamainak bel- és igazságügyi minisztereiből álló tanács a pénzmosás elleni új irányelvet fogadott el, amely büntetőjogi előírásokkal kívánja megnehezíteni, illetve megakadályozni a bűnözők hozzáférését pénzügyi forrásokhoz, melyeket a többi között terrorizmus finanszírozására használhatnának fel – közölte az uniós tanács csütörtökön.

-Hirdetés-

Az új intézkedések közé tartozik a minimumszabályok megállapítása a pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények meghatározására és a szankciókra vonatkozóan. A pénzmosás büntetési tételének felső határa négy év szabadságvesztés lesz, és a bírák ezen felül további szankciókat és intézkedéseket szabhatnak ki, például elrendelhetik az elkövetők ideiglenes vagy végleges kizárását közbeszerzésekből, vagy pénzbírságot is kiszabhatnak. Súlyosbító körülménynek kell majd tekinteni, ha a pénzmosási tevékenységet bűnszervezetben, illetve egyes szakmai tevékenységek gyakorlása során követték el.

Új az a lehetőség, hogy bizonyos pénzmosási tevékenységekért jogi személyek is felelősségre vonhatók lesznek, és többféle szankcióval sújthatók. Ilyen lehet egyebek mellett a kizárás az állami támogatásokból, igazságügyi felügyelet alá helyezés vagy a bíróság által elrendelt felszámolás.

Az új jogszabály megszünteti a határokon átnyúló igazságügyi és rendőrségi együttműködés előtt álló akadályokat a nyomozásokra vonatkozó közös rendelkezések megállapításával. A határokon átnyúló ügyeket illetően az új irányelv tisztázza, hogy melyik tagállam rendelkezik joghatósággal, valamint hogy az érintett tagállamoknak milyen módon kell együttműködniük és miként kell bevonniuk az uniós ügyészségi együttműködési szervezetet, az Eurojustot.

A tagállamoknak 24 hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az irányelvet átültessék saját jogrendjükbe.

 

Forrás: mti.hu

MEGOSZTÁS