Az átalakuló környezet komoly hatással lesz az árpatermésre.

-Hirdetés-

A Vei Csie, a Pekingi Egyetem munkatársa által vezetett csapat szerint az extrém szárazság és hőhullámok súlyos hatással lesznek az árpatermésre – íjra az IFLScience. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a sör előállítását is befolyásolja majd, így jelentős drágulást tapasztalhatnak a fogyasztók.

A becslések alapján amennyiben nem mérséklődik a globális felmelegedés, úgy 16 százalékkal csökkenhet a sörtermelés, ez pedig megduplázhatja az italok árát. Ha sikerül is jelentősen enyhítenünk a klimatikus átalakulást, akkor is 4 százalékos terméscsökkenést és 16 százalékos drágulást tapasztalhatunk. A folyamat számos hagyományos sörtermelő országot érinthet, így Hollandiát, Csehországot és Németországot.

Dabo Guan, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint számos élelmiszer esetében drágulás lesz megfigyelhető, a luxuscikkeket pedig még jobban érinti. A szakértő az árpát emelte ki: a gabonatermés legjobb 17 százalékát sörfőzéshez használják fel, a jó minőségű árpa azonban alaposan megszenvedheti a felmelegedést.

Az új elemzésben a kutatók 34 országon modellezték a klímaváltozás hatásait, majd felmérték, hogy miként befolyásolja az átalakuló környezet az árpahozamot.

Természetesen nem a sörárak növekedése jelenti a legnagyobb problémát, amikor a klímaváltozás következményeiről beszélünk. A tengerszint emelkedése, a környezetszennyezés és a szárazságok ivóvízkészletre és mezőgazdaságra gyakorolt hatása sokkal nagyobb gondot jelent. A szakértők úgy gondolják, hogy ezek a problémák a fejlődő országokat különösen súlyosan érintik majd.

Forrás: ng.hu

MEGOSZTÁS