1956. október 23., mit is jelent nekünk ez az évszám?

-Hirdetés-

Egyeseknek csak egy dátum, de nekünk Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalmat és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharcot jelenti, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. 

A 62 évvel ezelőtt megtörtént eseményre Tabdin is megemlékeztek 2018. október 19-én. Fiatalok s idősek egyaránt gyülekeztek a Tabdi Polgármesteri Hivatal előtt 18 órákkor, hogy megkezdhessék fáklyás felvonulásukat, mellyel hőseinkre emlékeztek. Miután megérkeztek a Faluházhoz, polgármesterük Fábián Sándor köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a Tabdi Általános Iskola néhány diákja tartott ünnepi műsort, ahol az ifjak Magyarország lyukas zászlaját emelték a magasba, s verssel emlékeztek meg a haza hőseiről, köztük rengeteg diákra s a fiatalok küldöttére Nagy Imrére.

Ezt követően a Kopjafánál elhelyezésre került a megemlékezés koszorúja, majd felcsendült a Himnusz.  A jelenlévők közül néhányan elhelyezték még fáklyáikat is, s néhány perces néma csenddel emlékeztek 1956-ra. 

Nagy Imre szavai a magyar néphez:

“Elvtársak! Szeretett barátaim! Hívásukra megjelentem, szeretettel üdvözlöm valamennyiüket, minden nagyrabecsülésem a magyar ifjúságé, amely elő kívánja segíteni a nehézségek leküzdését és a szocialista demokrácia kifejlesztését.ás.Barátaim! Szólni akarok. A lelkesedésnek és a tettvágynak párosulnia kell a józansággal, igazsággal, meggondolással és felelősséggel, mert ha nem, akkor ez kockára teheti az ügyet, amelyért ma összejöttünk. A kibontakozás lehetősége a párton belüli tárgyalás és tisztázás útján a párt Központi Vezetőségében útban van. Éppen ezért a magyar ifjúságnak tudnia kell ezt. Barátaim! Mindennél fontosabb, hogy nyugalmatokat megőrizzétek. Ez a feltétele mindennek. Erről a magyar ifjúság most józanságával és felelősségérzetével tehet bizonyságot és kell is tennie. A magyar ifjúságnak a népi demokráciánk mellett, a szocializmus igaz ügye mellett a helye, azok mellett, akik a nép, a haza, a szocializmus igaz ügyét, de a magyar ifjúság ügyét is méltóképpen képviselni tudják és annak bátor szószólói. A magyar ifjúság bízhat és bízzon bennünk, de akkor hallgasson is ránk, mint fiúk hallgatnak az apákra, akikkel egy család. Kibontakozó demokratizmusunk lehetővé teszi, hogy az ifjúság a hazai és nemzetközi események kapcsán felelősségérzettel véleményt nyilvánítson. Ne hagyja a magyar ifjúság, hogy soraiban a demagóg uszítás elharapodzzék, ettől a magyar ifjúságnak, az egyetemi ifjúságnak el kell határolni magát. Az egyetemi ifjúságnak jogos követelései vagy sérelmei meghallgatásra találnak, azok megtárgyalásra kerülnek. A mi erőnk a demokratizmus, az alkotmányos rend és a fegyelem, a legszélesebb hazafias demokratikus erők egysége. Barátaim! Ezen az úton előre akarunk és előre is tudunk menni. A Központi Vezetőség a közeli napokban meghozza idevonatkozó messzemenő határozatait, meghozza döntését, amelyek majd alapot teremtenek. A kormány nem késlekedik a kibontakozásra kerülő döntéseiben. Azt hiszem, eddig még szavamban nem csalódtatok. Amikor azt mondom, hogy a kormány sem késlekedik, akkor higgyétek el, hogy ez így is van. Bízom abban, és nektek és bízni kell abban, hogy a parlamentnek sikerül elhárítania az akadályokat, előrehaladásunk valósággá válik. Éljen a párt, a párt megújhodása! Éljen a népköztársaság! Bízunk abban, hogy a fegyelem, a rend terén is példát mutató kommunistákhoz, magyar hazafiakhoz méltóan viselkedtek. Most pedig, kérlek benneteket, hallgassatok szavamra, rendben és fegyelmezetten vegyünk búcsút egymástól. Kedves barátaim, fegyelmezettségre hívlak fel, nyugodtan bízva a jövőben, távozzatok a legközelebbi viszontlátásig. Töltsön el benneteket a hit, és olyan hit a jövőben, ami engem is eltölt, és olyan hidegvér és józanság, amire ma mindenkinek szüksége van – mondotta befejezésül.”

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS