A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) 2016 szeptemberében úgy döntött, hogy Budapest rendezheti meg 2018-ban a kötött- és szabadfogás, valamint a női birkózás világbajnokságát. 2013-hoz hasonlóan, idén is a Papp László Budapest Sportarénában mérhették össze erejüket és tudásukat a birkózók.

-Hirdetés-

A 9 napon keresztül zajló megmérettetés utolsó előtti napján személyesen is lehetőségem volt szurkolni a hazai versenyzőknek, a Kiskőrösi Petőfi Birkózó Klub jóvoltából. A szombati selejtezőt és a vigaszági versenyeket volt lehetőségem élőben megnézni, ahol együtt szurkolhattam több száz magyar társammal. Az arénában tapasztalt hangulat és a világszínvonalú meccsek felejthetetlen élményt nyújtottak. A szurkolás mellett természetesen a kezemben volt a fényképezőgépem is, hogy e pillanatokat megörökíthessem.

Egy kis statisztika: A versenyeket 3 szakágban, szakáganként 10-10, összesen 30 súlycsoportban rendezték meg. Több mint 100 ország képviselte magát, összesen 900-nál is több birkózójával. Magyar színekben 30 birkózó, 20 férfi és 10 nő lépett a küzdőtérre.

Az arénába ellátogató rengeteg magyar szurkoló jelenlétét mi sem tükrözte jobban, mint az a hatalmas tapsvihar, ujjongás és hangzavar, ami minden egyes magyar birkózó küzdőtérre lépését követte. A meccsek első percétől kezdve, a pihenőidőben és az utolsó pillanatokban is teljes hangerővel biztatták a versenyzőket.

Egy világbajnoksághoz hűen, színvonalas, sokszor nagyon szoros és izgalmas meccseket láthattunk.  Az összesített éremtáblázatban Oroszország lett az 1., Magyarország pedig összesítettben 6., kötöttfogás szakágban pedig a 2. helyen zárt. 1 bronz, 2 ezüst és 1 aranyérmet szereztünk. 

Női kategóriában Barka Emese volt a legeredményesebb, aki a bronz-mérkőzésén 6-0-ra győzte le román ellenfelét.

A másik 3 érmünket férfi kötöttfogásban szereztük. Korpási Bálint és Lőrincz Tamás egészen a döntőig jutott, ahol ezüstérmet szereztek.

Bácsi Péter, miután az elődöntőben kirgizisztáni ellenfelét 12-4-re legyőzte, a törökországi Emrah Kuş-al küzdött a világbajnoki címért. Miután megpörgette ellenfelét, egy szőnyegszéli helyzetből ki tudta léptetni, ami elég volt a győzelemhez, így megszerezte második világbajnoki címét.

Az érmet szerző versenyzőink mellett még az előkelő 5. helyen végzett az ukrán születésű, de 2017-től magyar színekben versenyző Olejnik Pavlo, a 2009-ben világbajnoki címet szerző Kiss Balázs, a 2013-ban Budapesten világbajnoki címet nyerő Sastin Marianna, és Németh Zsanett is.

Minden magyar versenyzőnek gratulálunk!

Ha te is szeretnél a jövő bajnoka lenni, csatlakozz a Kiskőrösi Petőfi Birkózó Klub-hoz! Az egyesület minden lelkes érdeklődőt szeretettel vár, minden héten kedden és csütörtökön 16:30-kor a Thököly Óvodába. 

Oros Sándor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS