A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécsesek gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére.

-Hirdetés-

Amíg Önök megemlékeznek, a bűnelkövetők eltulajdoníthatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyaikat, a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonaikból pedig az értékeiket.

A zavartalan megemlékezés, a sértetté válás megelőzése érdekében kérjük, fogadja meg alábbi tanácsainkat:

  • Otthonát elhagyva körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat. Kertes házak esetén igyekezzen megakadályozni a kerti kapu zárásával is, hogy az utcáról illetéktelen könnyű szerrel tudjon bejutni az udvarra. Tegyen meg mindent az ingatlana biztonsága érdekében még akkor is, ha rövid időre látogat el otthonról például a temetőbe!
  • Fokozottan figyeljen értékeire, azokat tartsa táskája, kabátja belső zsebében! A táskáját mindig tartsa testközelben, szem előtt! Ékszereit ne viselje feltűnően!
  • A temetőbe látogatás alkalmával ne vigyen magával nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket! Iratait és lakáskulcsát soha ne tartsa egy helyen, ne tartsa PIN kódját bankkártyája mellett!
  • Ha kerékpárral, vagy gépjárművel érkezik, járművét gondosan zárja be, és győződjön meg arról, hogy nem hagyott az utastérben látható helyen értéket! Ha elengedhetetlen, hogy értéket hagyjon a gépjárműben, azt még induláskor tegye a csomagtartóba, ne a helyszínen, a parkolást követően helyezze oda!
  • A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül!
  • Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, ezért  fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők a közutakon , elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon.
  • Az őszre jellemző ködös és esős időjárás miatt gyakran jelentősen csökkennek a látási viszonyok, az úttestre hulló falevelek miatt az útfelület csúszós, síkos lehet. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjen.
  • A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az előttünk álló időszakban főként a temetők környezetében megnő a gyalogosok száma. Kérjük a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!

Amennyiben bűncselekményt követtek el sérelmére, hívja a rendőrséget a 112-es hívószámon!

Forrás: police.hu

DéKá

MEGOSZTÁS