Új névvel, új helyszínen, a már megszokott hangulattal és disznótoros ételekkel találkozhattak a Tázlárra kilátogató Kiskuntoros vendégek, érdeklődők.
Idén 8. alkalommal került megrendezésre a Böllértalálkozó, mely a nyár közepén nem várt helyzettel került szembe – az anyatelepülés az addigi együttműködést felmondta a civil szervezőséggel. Végül Tázlár Község Önkormányzata elkötelezetten, mindennemű segítséget biztosítva vállalta, hogy a rendezvénynek helyet ad.
Így november 10-én reggel hat órakor kezdetét is vehette a Kiskuntor, VIII. Böllértalálkozó.

-Hirdetés-

Tóth Csaba kisbíró rigmusait követően pálinkaköszöntéssel, reggeli tánccal, valamint a kötények nyakba akasztásával indult a nap.

Tóth Csaba kisbíró

9 különböző csapat, brigád mérhette össze tudását, disznótoros ételeit, versengve számos díjért, köztük a Kiskuntor Böllére 2018 címért.
A szúrásokat az ifjabb generációt képviselő Tázlári Köménymagok kezdték. A brigád derekasan helytállt, jó hangulat uralkodott a tanyaudvarukban, de ez nem ment a munka rovására. A Legkiválóbb Kolbász díját be is zsebelhették a nap végén.

Köménymagok szúrása

Zsíros Zsiványok csapata szintén Tázlár Község polgárait tömörítette, először vettek részt a megmérettetésen, Fodor Antal böllér vezetésével. Már a reggeli órákban remekeltek, hiszen a Legszebb Szúrásért kaptak díjat.

A Bugaci pásztor konyha csapata idén is kiváló munkát végzett. Tavalyi évhez hasonlóan az ínycsiklandó ételek mellett, a „tüzes vizek” is versengtek, Sipiczki István (főzőmester), valamint Somogyi Tamás (mesterszakács) döntött a Böllér Vére Mustra nyertes brigádjáról, a bugaciak szamóca párlata mindent vitt.

A tázlári Sportpályán varázslatos helyszínt, Böllérfalut építettek fel a segítők és a résztvevő brigádok. A Legszebb Tanyaudvar cím szintén kikiáltásra került, melyet a Bodoglári Traktoros Egyesület vihetett haza. Az érdeklődők számára még “kacsasimogatóval” is kedveskedtek. A csapat Kiskunmajsát is képviselte a toron.

Bács- Kiskun Megyei Önkormányzat képviselői a forralt borukkal arattak diadalt. Az Önkormányzat munkatársai mosolygósak, kedvesek és talpra esettek voltak, számos vendég fordult meg tanyaudvarukban.
Vendégekből, érdeklődőkből nem volt hiány. A település apraja-nagyja, a környező- és távoli városok, falvak lakói is látogatást tettek az eseményen. Még a határon túlról, Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről is érkeztek vendégek. A soltvadkerti Refi-Döfinél az egy négyzeteméterre jutó egyházi tagok száma kiemelkedő volt.

Idén sem volt könnyű dolga a zsűrinek, nevezetesen: Csányi Sándornak (mesterszakács-vendéglátós, a Szolnoki Gulyásfesztivál szervezője), Bihácsi Lászlónak (mesterszakács), Maros Gábornak (húsipari szakember), Száva Zoltánnak (mesterszakács), Szerencsés Jánosnak (séf). Finomabbnál finomabb ételek kerültek elkészítésre: sült vér, sült máj, pecsenye, hurka-kolbász, töltött káposzta, orjaleves, oldalas és még megannyi disznótoros fogás képezte a „menüsort”, melyből a kilátogató vendégek, érdeklődők is –kóstolójegy ellenében- részesülhettek. A Nagy KanÁLL csapata a zsűrielnök gyerekkorának ízeit idézte elő sült pecsenyéjével… járt is a díj érte.

Peytu csapata szintén üde színfoltja volt a rendezvénynek. Betyárok, hagyományőrzők, íjász tagok is mulatoztak udvarukban. A mulatozásra a nap végén még inkább volt okuk, hiszen a Legfinomabb Töltött Káposzta díja mellett, böllérük, Szabó Zoltán vihette haza a Kiskuntor Böllére 2018 címet is.
A Böllér Baráti Kör, mint a rendezvény életre hívó csapata, házigazdája is ügyeskedett, barack gyümölcspárlatával különdíjat ért el, valamint a nap végén a Legízletesebb Hurka díjával gazdagodtak. Külön érdekesség, hogy a brigádnál kemencében készültek el a sültek.

A csapatoknál lévő sertepertélésről, munkáról, kulturális programról Péli Ottó tájékoztatta a közönséget. A délután „hangulatfelelősei” kitettek magukért, színvonalas produkciókat láthattak a kilátogatók.

Népi hangszerekből, népzenéből nem volt hiány, a Tázlári Citerazenekar, a Tázlári Rozmaring Asszonykórus, Szabó Zoli és bandája gondoskodott róla. Utóbbi szolgáltatta a talpalávalót a Kiskun Táncegyüttes növendékeinek is, akik minden tanyaudvart körbetáncoltak, majd a nap végén táncba invitálták a közönséget, az ügyesebbek több lépést el is leshettek a táncosoktól. Mindig különleges hallgatni egy olyan népi hangszert, mint a tárogató, melyből Szedmák András művész csalogatta elő a szebbnél-szebb hangokat, köztük a Himnusz előadása során.

Tázlári citerazenekar

Évről-évre vendég Gönczöl Péter, aki a kisebbek számára népi játékok garmadájával kedveskedik, amihez a Sportpálya kiváló helyszínt biztosított. Kirakodóvásár is színesítette a Böllérfalut, házi készítésű termékek (sajtok, lekvárok, kenyerek, mézeskalács, rétes) mind-mind megtalálhatóak voltak a forgatagban.
Az eredményhirdetés során, Csányi Sándor zsűrielnök méltatta az elkészült ételeket, a rendezvény hangulatát, baráti- családias légkörét, mely ritka kincs a mai világban. Bán Róbert (Tázlár Község polgármestere) kiemelte az új barátságok köttetését, mely kiváló alap jövőbeni közös munkálkodásra, együttműködésre.

Szabó Csabáék köszönete Bán Róbertnek

A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni: Tázlár Község Önkormányzatának, a tázlári civilek áldozatos munkáját, segítségét; a résztvevő csapatok bátorságát, helytállását, finom ételeiket; a fellépők produkcióit; a hagyományőrző- népviseletbe öltözött vendégek részvételét; a kilátogató vendégek érdeklődését, bizalmát; a zsűritagok egész napos helytállását; DJ Major munkáját; kézműves kereskedők részvételét.

Naptárakat elővenni- 2019.11. 16. Kiskuntor IX. Böllértalálkozó.

Eredmények:

Legízletesebb orjaleves/ Bugaci pásztor konyha
Legfinomabb forralt bor/ Bács- Kiskun Megyei Önkormányzat
Legszebb tanyaudvar/ Bodoglári Traktoros Egyesület
Legkiválóbb kolbász/ Tázlári Köménymagok
Legszebb szúrás/ Zsíros Zsiványok (Tázlár)
Legjobb sült vér/ Refi- Döfi (Soltvadkert)
Legízletesebb hurka/ Böllér Baráti Kör (Bócsa)
Legfinomabb sült pecsenye/ Nagy KanÁLL (Soltvadkert)
Legfinomabb töltött káposzta/ Peytu (Pétfürdő)

Különdíj:
Zsíros Zsiványok- cukorkörte „tüzes vizükért”
Böllér Baráti Kör- barack gyümölcspárlatukért
Hegedűs László- sült oldalas készítéséért (Alsómonostor)
Maros Gábor még három csapatot részesített különdíjban.

Böllér Vére Mustra nyertese: Bugaci Pásztor Konyha
Kiskuntor Böllére 2018: Szabó Zoltán (Peytu-Pétfürdő)

A szervezők ezúton is köszönik a támogatók segítségét, közreműködését!
BÉ-KO KFT., BÖLLÉR BARÁTI KÖR, CSŐVÁRINÉ ELLUSKA, FONT PINCÉSZET, GECSE MÓNIKA, KIRÁLY PÉK ÉS TÁRSA BT., MAROSZ&MAROSG KFT., RÓDEO KOCSMA, SÁRKÖZI KRISZTIÁN, TÁZLÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, TÁZLÁRI MŰANYAGÜZEM KFT., VENCZÁK ZOLTÁN ÉS CSALÁDJA, VIDA BAU KFT., VÖLGYESVÁRI RÓBERT

 

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (70 db kép)
MEGOSZTÁS