A határainkon is túlnyúló Pálinkaverseny nevezetű rendezvény,  2018. november 5-től 11-ig zajlott a T.G. Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium területén.

-Hirdetés-

Az első nap köszöntőkkel kezdődött. Téglás András az intézmény igazgatója; Pásztor Sándor pálinkabíráló és a szervező bizottság vezetője; Béli Géza okleveles pálinkamester, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke, a Pálinka Kollégium Szakmai Műhely alapítója, a verseny elnöke; Krizl Edit pálinkamester a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, a Pálinka Kollégium alapító tagja, a verseny szakmai igazgatója nyitották meg a „Pálinka Hete” rendezvénysorozatot.

A pálinkákat minősítő bírák tréninge után megkezdődött a pálinkák, párlatok szakmai zsűri által történő érzékszervi bírálata.

Téglás úr a hungarikumhoz illő hangulatról gondoskodott, ugyanis meghívta Vesztergám Miklóst, aki a magyaros ünnepléshez tárogató-muzsikájával járult hozzá.

Kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzők, magánfőzők, valamint határon túli párlatfőzők küldték el pálinkáikat, párlataikat a megmérettetésre. 28 érzékszervi bírálónak 62 nevezőtől 314 mintát kellett értékelni. A Kárpát-medence határokon túli magyar nyelvterületeiről is érkeztek minták: Vajdaságból, Székelyföldről, Felvidékről.

” Jó szomszédok a közös jövőért” – November 8-án az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program nyitókonferenciája volt. „Az Európai Unióban a határokon átnyúló együttműködések az integráción belüli új lehetőségek keresése és a határ menti régiók életminőségének javítása kapcsán váltak aktuálissá.” A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Haszilló Ferenc Kecel polgármestere a konferencia lényegéről nyilatkozott, bemutatva a tanácskozásnak egy hétig helyet adó a T.G. Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot, és annak vezetőjét Téglás András igazgató urat.

„Köszönettel vettem a megtisztelő felkérést, hogy egy ilyen nívós eseményt megnyithatok, amely méltán emeli városunk hírét, remélve, hogy sok hasznos információ birtokosai lehetnek a témában érintett vendégek. A programban résztvevő gazdálkodóknak lehetősége nyílik vállalkozási ismeretek modern mezőgazdasági, illetve információs és kommunikációs technológiák, valamint fenntarthatóság témaköreit érintő elméleti és gyakorlati kurzusokon naprakész ismereteket szerezni. Az Új Gazda Akadémia oktatásába bevonni kívánt célcsoportok a következők: szántóföldi növénytermesztők, kertészetek, az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó termelők. A projekt célja a magyarországi és Szerbiai családi agrárvállalkozások támogatása, információk megosztásának segítése.”

Bányai Gábor országgyűlési képviselő az összefogás, az innováció és a minőségi szakemberképzés fontosságáról beszélt.

Mészáros Mónika AlízProjekmenedzser, a „Határon Átnyúló Agrárgazdasági Fejlesztési Program” elnevezésű projektet mutatta be.

Cziráki Mariettaszakmai vezető, a T.G. Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szerepéről beszélt, mint Vezető Kedvezményezettről a projekt végrehajtásában.

Dr. Lengyel LászlóÜgyvezető, a zentai Pro Scientia Nature Alapítványt; dr. Fürstner Igorigazgató a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolát, mint pályázati partnereket mutatták be.

Dr. Mészáros Istvángombagyűjtő a „Környezettudatos természetjárásról, gyógynövény- és gombaismeretekkel egybekötve” témáról beszélt.

Dr. Lévai Péterokleveles kertészmérnök, főiskolai tanár „Duális oktatás az agrár szak- és felsőoktatásban” témában tartott előadást.

Molnár Kristófmagyarországi őstermelő, a „Zöldséghajtatás-termesztés az év 365 napján” címmel tartott beszámolót.

Póczonyi Zsoltcountry manager, a légköri jellemzőket mérő automata adatküldő berendezés működéséről beszélt.

Orosz Jánosegyéni vállalkozó, a növényvédő előrejelző állomás gyakorlati tapasztalatairól számolt be.

A nap ünnepi hangulatát ismét Vesztergám Miklós tárogató-muzsikája és a keceli viseletbe öltözött Kéknefelejcs Népdalkör tagjainak vidám dalai biztosították. Délután a több mint 80 tagú társadalmi zsűri, szakmai szakértők segítségével bírálta a nevezett párlatokat, pálinkákat.

Szombaton a Kárpát-medencei Lovagrendek küldöttei találkozhattak a Szentháromság templomban, ahol pálinkalovagok és borkirálynők avatására, bor- és pálinkaszentelésre került sor. „Borban az igazság, mézben az egészség, pálinkában az élmény” bővítette ki a szólást alkalomhoz illőre Béli Géza, amikor köszöntötte a vendégeket.

Délután a verseny eredményeinek ismertetése, díjak, oklevelek átadása volt a program.

Eredmények: Oklevelet 69, bronz minősítést: 86, ezüstöt: 114, arany minősítést 43 minta kapott.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde: a hegykői Egy Csepp Pálinka Kft.: 5 arany, 2 ezüst, 2 bronz minősítést kapott.

Legeredményesebb határon túli magánfőző: Dukai Verona Szerbiából.

Különdíjak:

A legmagasabb pontszámot elért párlat: Czibere László meggy-párlata Nádudvarról.

Legnagyobb pontszámot elért kereskedelmi pálinka: Egy Csepp Kft. Penyigei szilvapálinkája.

Bács-Kiskun Megye legeredményesebb főzdéje: Madarasi Pálinkaház

Bács-Kiskun Megye legjobb szőlőpálinkája: Mátyás Pálinkaház Kft. Cserszegi Fűszeres szőlőpálinkája.

Pálinka Kollégium különdíja. Fortissimus Spiritus cimet nyert: Egy Csepp Pálinka Kft. Turán szőlőpálinkája.

Kecelt a Sendula Pálinkaház eredményesen képviselte, különdíjat érdemelt.

Varga Eszter

 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (97 db kép)
MEGOSZTÁS