Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt. Fontos, hogy rendeltetésének megfelelően használjuk ezeket a készülékeket és ne feledkezzünk el a karbantartásukról sem.

-Hirdetés-

Szén-monoxid-érzékelő
Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, ezért csak ezek a műszerek képesek jelezni a mérgező gáz jelenlétét. A CO érzékelő figyeli a szén-monoxid-szintet és figyelmeztet – fény és hangjelzéssel -, ha veszélyes mértéket ér el. Beállítást nem igényel, csak ellenőrizni kell a működőképességét. Az érzékelőkön általában mindig van egy teszt-gomb, amely segítségével magunk is ellenőrizhetjük az érzékelő helyes működését. Az érzékelők jellemzően beépített elemről működnek.

Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk, mely termékek megbízhatóak, és kérjük szakember segítségét. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

Az alábbi linken található érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket!
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Vásárlás
A készüléket szaküzletben vásároljuk meg. Figyeljünk rá, hogy mellékeltek-e olyan írásos használati és kezelési útmutatót hozzá, amely – többek között – részletesen leírja a telepítés, az elhelyezés módját, megadja az egyes figyelmeztető- és hibajelzéseket és azok jelentését, tájékoztatást ad az egyes vészjelzésekkor szükséges teendőkről. Fontos, hogy az érzékelők csak a gyártó által meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készülékek legkésőbb a határidő lejártakor történő kicserélése.

Az érzékelő karbantartása, élettartama
Szakszerű telepítés és felhasználás esetén az érzékelő évekig (2-5 év) működhet. Az eszköz tisztításon kívül egyéb karbantartást nem igényel. Szükség esetén, vagy havonta száraz vagy enyhén nedves (tisztítószertől mentes) ruhával el kell távolítani a port és az egyéb szennyeződéseket.

Fontos, hogy a meglévő készülékek használati idejét, élettartamát mindenki most ellenőrizze!

Forrás: http://www.bacs.katasztrofavedelem.hu

MEGOSZTÁS