Császártöltés Község Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat november 18-án vasárnap délelőtt málenkij robot áldozatainak megemlékezését tartotta a római katolikus templomban.

Főtisztelendő Nagyidai Zsolt plébános
-Hirdetés-

74 évvel ezelőtt, 1944. december 22-én adta ki a Vörös Hadsereg azt a parancsot, amelynek alapján Magyarországról málenkij robotra hurcoltak el férfiakat és nőket a Szovjetunióba. A „kis munka” évekig tartó kényszermunka volt. Embertelen körülmények között bányákban, fakitermelésen dolgoztatták többségüket. Az éhezés, a nélkülözések és megerőltető kényszermunka következtében a deportáltak 30-40%-a meghalt.

„A Vörös Hadsereg, amely 1944 szeptemberében lépett a trianoni Magyarország területére, december 22-én adta ki 0060 számú parancsát, ez rendelte el a 17-45 év közötti munkaképes német származású férfiak és a 18-30 év közötti munkaképes német származású nők mozgósítását. Eszerint hadbíróság elé kerülnek, akik kivonják magukat a mozgósítás alól, és családtagjaikra, továbbá “bűntársaikra” is szigorú megtorlás vár. Az utasítást végrehajtó szovjet belügyi katonák – bár a létszámot kizárólag német nemzetiségűekkel kellett volna feltölteniük – válogatás nélkül elvittek mindenkit, számukra csak az volt fontos, hogy összetereljék a parancsnokaik által meghatározott számú embert a kényszermunkára.”

A megemlékezés főtisztelendő Nagyidai Zsolt plébános által celebrált szentmisével kezdődött, amelyen Árpád-házi Szent Erzsébet életéről, jótékonyságáról és a szegény emberek szeretetéről beszélt az istentiszteleten. A Szovjetunióba kényszermunkára hurcolt császártöltési áldozatok megemlékezéséről Takácsné Stalter Judit polgármester asszony olvasott fel egy levelet. Ezt követően koszorúzást és gyertyagyújtást tartottak a Ligetben.

Takácsné Stalter Judit polgármester asszony

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS