Szögezzük le: az Európai Unió azért működik, mert meglehetősen komoly rendszabályok szerint, egymást ellenőrizve végzik munkájukat a különböző szervezetek. Legyen szó országok közötti projektekről, pályázati elszámolásokról vagy szociális támogatásról, az egyes lépések lezárásakor összeül a megfelelő bizottság és meghatározott protokoll szerint felmérik az elvégzett munkát, a költségeket és a következő lépés nehézségeit. Megjegyzendő, hogy ebbe a fogaskerék-rendszerbe is kerülnek olykor kavicsok, de ennél jobb nincs – legalábbis a főiskolán ezt tanítják…

-Hirdetés-

Bócsán november közepén ugyancsak mérföldkőhöz érkezett a község vezetése. Lezajlott a Bócsator és lassan befejeződik a költségek elszámolása is. Viszont a szervezők részére nagyon fontos, hogy a böllértalálkozó-projekt résztvevői, azaz maguk a csapatok és a vendéglátósok elmondják véleményüket a nagy eseményről.

A mintegy 30 résztvevőt Szőke-Tóth Mihály polgármester köszöntötte. Meglátása szerint ez a rendezvény megkoronázta a bócsai idegenforgalmi és közösségi eseményeket. A mexikói nagykövetség delegációja és a megyei csapat különleges színt adott a többezer fős vendégseregnek. Remélhetőleg lesz folytatás.

Dél-Alföldi kontextusba helyezte a Bócsatort Káposzta Lajos idegenfogalmi menedzser, a rendezvény egyik szervezője. Vetített képes előadásában két hasonló méretű település, mégpedig egy Csongrád és egy Békés megyei falu gasztro-fesztiválját elemezte ki — a Bócsatorral összehasonlítva. Ennek tükrében már jobban kirajzolódtak azok a nehézségek, melyek részben Bócsát is fenyegetik.

A böllértalálkozó-projekt résztvevői

-Mi lesz, ha egyszer csak érdektelenségbe fullad egy korábban sikeres rendezvény?
-Volt már ilyen – nem is olyan távoli bolygón. S vajon kell-e nekünk elvadult kert néhány üres csigaházzal és egy kóbor gyöngytyúkkal ott, hol hajdan ezrek ünnepeltek, vigadtak? Ennek megelőzésére szolgálnak az megelőzően és utólag egyaránt felteendő kérdések, mint például: Mekkora legyen vagy lehet a fizetős vendéglétszám? Hogyan vonjuk be a helyi lakosokat? Mivel kell motiválni és elismerni az aktivistákat? Hogyan történjen a rendezvény meghirdetése és a következő évekre való tovább gondolása? Vajon mindenre gondolunk-e, amikor nekiállunk megszervezni egy-egy falunapot vagy szüreti hétvégét? Miben kell újítani, hogy pl. bevonzzuk a fiatalokat?

Népzenére táncoló talpak

A vacsora után ennek jegyében minden csapat képviselőjénél feljegyezték a kritikai véleményeket és az ötleteket, mert Bócsa már a 2019-es idegenforgalmi évre készül!

K.L.

MEGOSZTÁS