Négylábú házi kedvenceink mellett, gondoskodjunk tollas barátainkról is!

-Hirdetés-

Madarak nélkül a világot elképzelni sem érdemes. De talán ők az egyik leginkább kiszolgáltatott, védtelen tagjai az élővilágnak, főleg télen. A mi tollasaink a gyümölcsösökben és kertekben eltávolítják a különböző kártevőket és bogarakat, amiért hálával tartozunk nekik. A hideg beköszöntével el kell gondolkoznunk, hogyan segíthetnénk túlélni nekik a telet?

Elsősorban madáretető készítésével, hiszen ezek létfontosságúak havazáskor, és a nagyon hideg téli időszakokban, amikor a madarak az eleséget sokkal nehezebben találják meg.

A klasszikus madáretetőt fából, vagy rétegelt lemez deszkából alakítják ki, aminek az oldalai nem magasak – hogy ne szóródjon szét az étel-, és egy tetőből a tetején a hó és eső ellen. De mostanság etetők készítéséhez a legkülönbözőbb anyagok használhatók fel.

Madáretető fából

Egy egyszerű etetőt lehet készíteni például cukorkás dobozból, üres üdítős, gyümölcsleves palackból, tejes dobozból. Ezek elkészítése nem több tíz percnél. Azonban ha egy időtállóbb dolgot szeretnénk, és van kedvünk, csodálatos madáretetőt készíthetünk, amely dísze lehet a kertünknek.

Madáretetők műanyag palackokból
Jól alkalmazható a nagy, műanyag 5 literes palack: a bejáratnak valót ki kell vágni az aljától kicsit magasabban. A madarak általában félnek a zárt térben, tehát a lyuknak elég nagynak kell lennie a palack teljes szélességében, ha négyzet alakú, és a magassága 10-15 cm.

PET palack újrahasznosítva

Amennyiben téglatest alakú, úgy 2-3 ajtó is lehet. A palackot a nyaki résznél befogva zsinórral erősítsük fel egy minél magasabb ághoz, hogy ne érje el a macska (bár ez sokszor nem jelent számukra akadályt). Ahhoz, hogy a könnyű etető ne himbálózzon nagyon a szélben, az aljára tegyünk nehezéket, például méretre vágott linóleumot.

Egy üres tejes doboz pontosan ugyanilyen szolgálatot tehet azzal a különbséggel, hogy kisebb lesz.

 

Madáretető fából
A legeredetibb madáretető konstrukció lehet fából, deszkából, vagy rétegelt lemez aljból. Ezekhez van erősítve a négy sarkára a tetőszerkezet, az oldalát tartó fa léc, és maga a tető. A képzelet határtalan építési lehetőségeket nyújt. Amennyiben az etető saját kertedben lesz, miért ne legyen az egy műalkotás?

Habzsi-dőzsi

Madaretető műanyag palackban
Ebben az esetben viszont már komolyabb anyagokra van szükség, mint például az OSB lap, amely vízálló, és több éven keresztül szolgál. A nyílások lehetőség szerint nagyok legyenek, hogy a nagyobb madarak, például a harkályok is látogathassák. Alul néhány apró lyukat kell fúrni a vízelvezetésre.

Lépésről-lépésre

Mit kell etetni a madarakkal?
A madarak étele télen is nagyon változatos legyen – nyers napraforgómag, zab, diófélék, köles, főtt zöldségek és apróra vágott gyümölcsök. Fontos tudni, hogy mondjuk a citrusfélék, a banán és a kenyér egyes madaraknak ártalmas lehet.

Kizárólag természetes összetevőkből

Különböző madaraknak különböző igényeik vannak az eleséggel kapcsolatban. Például a verebek és a tengelicék szeretik a zabot, búzát és a kölest. Harkályok és a cinegék nem ellenzik a szalonnát (ami nem sózott). Az ökörszem örömmel lakomázza a bogyókat, gyümölcsöket, és így tovább.

Nagyon fontos, hogyha elkezded etetni a madarakat, nagyjából április közepéig nem szabad abbahagyni folyamatos ellátásukat. Ez azért lényeges, mert ha egyszer hozzászoktattad őket az etetéshez, nagyon nehezen fognak maguktól elemózsiát találni, és nagy rá az esély, hogy elpusztulnak. Április közepén viszont elkezd újjáéledni a természet, utána már könnyen találnak maguknak élelmet.

Ha igazán szereted a madarakat, készíthetsz nekik itatót is – például egy virágalátétbe engedsz vizet -, vagy egy odút az etető mellé, amiben összebújhatnak, melegedhetnek télen. A szabályok ezekre is érvényesek: minél magasabban, minél biztonságosabb helyen kell elhelyezni őket.

Az elkészült etetőben, és annak környékén repkedő madarak látványa javítja a hangulatot, egy rengeteg örömet szerezhet számunkra, és még egy nagyon jó cselekedetet is végzünk a madáretetéssel. A madarak pedig hálából védik a kertet és gyümölcsöst a kártevőktől.

Önkiszolgálás

Támogasd ezeket az apró állatokat ebben a (számukra) nagyon nehéz időszakban, ők pedig biztosan feldobják a napjaidat énekükkel és vidám nyüzsgéssel!

Tippek
– A madarak közül sok faj nem szívesen száll be szűk, zárt helyre, mert nem látják, ha esetleg ragadozó közeledik. Ezért az a legjobb, ha az etetőnek több oldala nyitott.
– Ha nincs kertünk, a kivágott palackot vagy a virágalátétet akkor is használhatjuk a madarak etetésére: egyszerűen állítsuk a párkányra az eleséggel feltöltött etetőt úgy, hogy nehezéknek egy követ is teszünk bele.
– A virágalátétekből több emeletes etetőt is készíthetünk, így akár többféle eleséget is kínálhatunk a madaraknak egy helyen.
– Bár a madaraknak ez kevésbé fontos, az etető esztétikai értékét emelhetjük, ha színesre festjük, esetleg mintát rajzolunk rá.

Terülj-terülj asztalkám

Figyelmeztetések
-A madáretetőt rendszeresen tisztítsuk (vannak olyan madarak, amelyek az etetőben eszik meg a napraforgó belsejét, a héját pedig ott hagyják). Ügyeljünk arra, hogy soha ne fogyjon ki belőle az eleség a téli hónapok alatt, mert az a kis madarak pusztulásához vezethet!
-A PET palackból készült etetőkhöz ne használjunk olyan flakont, amelyekben korábban mérgező anyagokat tároltak.
– Amennyiben a ház alakú etetőhöz kültéri ragasztót is használunk, azt úgy alkalmazzuk, hogy a madarak ne férhessenek hozzá (ne csipegethessék ki a résekből), mert mérgező a számukra.
-Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a madáretetés egy kis piszokkal jár – ha például társasház ablakában vagy erkélyén vendégelnénk meg tollas barátainkat, ügyeljünk rá, hogy a maghéjak és az ürülék ne hullhasson az alattunk lakó erkélyére vagy ablakába.

Képgalériánkban összegyűjtöttünk néhány képet, melyek segítségével ötletet meríthettek különböző madáretetők elkészítéséhez. 

Forrás: https://www.alfoldfa.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS