Mégpedig azoknál, akik még éppen csak ismerkednek ezzel a világgal. Bócsán vagyunk, a birkózó edzőteremben. A 7-10 éves legénykék edzését egy marcona edző vezeti: Benkő Attila. Csak úgy pattognak az utasítások, a lelkes fiúsereg pedig küzd, rohan, és… és szemmel láthatóan jól érzi magát a birkózóteremben.

-Hirdetés-

Futás! Most külső lábél! Aztán belső, mint a kacsa!… neked tíz fekvő, mert lazsáltál. Petike, ez milyen fekvő? Mindjárt, majd Sanyi megmutatja a rendeset. Na, ez már az! Nyomjál le belőle húszat, hogy jól megtanuld!

Most megtanulunk sprintelni! Azért kell letenned a kezed, mert ha esetleg versenyfutásban indulsz, akkor máris tudni fogod a térdelő rajtot.

Az edzés után leülünk kicsit beszélgetni Attilával.

-„A 10 éves nyáj” címmel készült el ötleted nyomán idén nyár elején az a tabló, mely a bócsai focicsapat „csillagait” mutatja be. Mondhatni: jubileumi képtár! Most pedig itt találkozunk, a birkózó edzésen.

-Igen, én többszörös magyar és nemzetközi bajnok, valamint világbajnoki helyezett voltam birkózásban. Hiszem és vallom, hogy ilyen kis faluból is fel lehet jutni a nagyok közé! Azonban mostani életemnek a futball is része. Ezt az edzést azzal a céllal tartom, hogy a gyerekek több sportágat is megismerjenek. Élvezzék a mozgást! Viszont nem árt, ha megtanulnak például rendesen esni. Más sportágban bekövetkező baleseteket lehet így megelőzni…

-Igen, az edzés második felében egyre inkább átmentetek birkózóba.

-Ezek a gyakorlatok, mint a tolatva mászás, az indián szökdelés, a különböző bukfencek és esésfajták sok mindenhez megadják az alapot. Utána aztán bemutattam néhány birkózó fogást, és ezeket gyakoroltuk is. Fontosnak tartom ezt a heti egy bevezető edzést saját fiaim miatt is: Dominik elsős, Dáriusz pedig kiscsoportos.

-Hogyan tovább, bócsai alsótagozatos fiúk?

-Ez a 12-20 legény még csupán kedvcsináló edzéseken vesz részt. Januártól történnek meg az igazolások, és aki komolyabban akar birkózni, bekapcsolódhat az edzőmunkába. A többi korcsoport a hét többi napján készül a versenyekre. De hangsúlyozom: nem kötelező — a fő cél a mozgás: minden szerdán 18 órától!

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS