András napja utáni vasárnapra, elkészült a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház előtti téren a város adventi koszorúja. Az alkotás a kertészet dolgozóinak munkáját dicséri.

-Hirdetés-

A keceli Flora Virágfesztivál és Országos Fazekas kiállítás ideje alatt az adventi gyertyákat az egymást követő három napon gyújtották meg a kiállítások látogatóinak jelenlétében.
A első gyertya meggyújtására december 7-én este került sor. Burányi Roland atya beszélt az advent lényegéről, megáldotta a koszorút és a jelenlévőket, majd Tápai Péter káplán meggyújtotta a gyertyát. A gyertyalángból vett tűzzel sok-sok csillagszóró szaporította a fényt. Kiss Mihály kántor énekével tette még ünnepélyesebbé az alkalmat.

Imre Károly (a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet Nyugalmazott igazgatója), Böjte Csaba atya egyik megható történetét mesélte

A második gyertyát december 8-án gyújtotta meg Kósa Klára szentendrei fazekas, a Népművészet Mestere. Mesélt arról, hogy a gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
Zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);
Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet)

Orcsik Zsófia és Antóni Sára ünnepi hangulatot varázsolt furulyán előadott karácsonyi dalokkal

Már hagyomány, hogy a keceli ünnepre a németországi Schwarzenbruckból, Kecel testvérvárosából is érkeznek vendégek. Így december 9-én, vasárnap a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, a testvérváros képviselői is részt vettek az esti ünnepségen. Schwarzenbruck  polgármestere és Kecel Város polgármestere gyújtották meg együtt a harmadik és a negyedik gyertyát. A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda német nyelvet tanuló diákjai, a messziről érkezett vendégek tiszteletére német nyelvű köszöntővel és szavalattal kedveskedtek, karácsonyi dalokat adtak elő furulyán.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS