„Kecel ifjúságáért végzett áldozatos munkájáért P. Csengődy József egykori jezsuita szerzetes tanár emlékére.”

-Hirdetés-

A keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda nevelői, régi és mostani diákjai 2018. december 18-án Csengődy József tanár úrra emlékeztek, aki 30 éven át tanította, nevelte az akkori Arany János Általános iskola gyermekeit.

Csengődy tanár úr pályafutása alatt sok diákjának egyengette az útját

A hajdani, szeretett tanár bácsi emléke a mai napig él a keceli köztudatban. Már 2006-ban felmerült, hogy valamilyen relikviát kellene állítani Csengődy József tanár emlékére. 2013-ban Tóthné Filus IlonaGyűjteményem, emlékeim Csengődy József tanár bácsiról” címmel írta meg visszaemlékezését. 2018-ban Weinhardt Jánosné egy kibővített változata „ P. Csengődy József élete és munkássága” címmel került be az „Erre is emlékezem” Kecel Város Önkormányzata által meghirdetett pályázatra. Dolgozata nyomán, a tanár úr munkássága felvételre került a Keceli Értéktár kulturális érték kategóriájába. Ez év decemberére, Weinhardtné kezdeményezésére az iskola vezetésével egyetértésben elhatározás született, hogy a Kék Iskola falán – ahol a tanár úr is tanított – emléktáblát avassanak a tiszteletére, és a Piros Iskola épületében egy olvasószobát nevezzenek el róla.

Tápai Péter atya megszentelte az olvasószobát

A kis ünnepségen Weinhardt Jánosné – egykori tanítvány – ismertette Csengődy József élettörténetét, aki felszentelt jezsuita pap, egyetemet végzett magyar-latin szakos tanár volt. A jezsuita rend felszámolása után az 1950-es évek elején került Kecelre. Itt kapott tanári állást, és sok éven át tanította, nevelte a gyerekeket. Sok gyereknek egyengette az útját, hogy tovább tanulhasson. Segítette a tehetségeseket, de a gyengébb képességűek is számíthattak a segítségére. 74 éves korában hunyt el Pannonhalmán.

Az ünnepségen Berger József igazgató, Ridegné Szilágyi Bettina igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket, Pap József és Tápai Péter lelki vezetőket, valamint a régi tanítványokat. Weinhardtné Ferró Ágnes és Szedres Károlyné emlékidézője nyomán, a régi diákok felelevenítették – a sokuk életútjának alakulásában nagy szerepet játszó – tanár bácsival kapcsolatos élményeiket. Jónás Julika – aki nem tudott eljönni – megható levélben emlékezett meg a hajdani tanárról, kollégáról, aki sok helyen szinte családtagnak számított.

Kovács Attila helyezte el a koszorút az emléktáblánál

Tápai Péter atya megszentelte az olvasószobát, majd a P. Csengődy József nevét viselő márványtáblánál Kovács Attila nyugalmazott tanár helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Az iskola énekkarának dalai és tanulók szavalatai teremtettek meghitt hangulatot az ünnepségen.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS