Kettős ünneplésre került sor 2018. december 18-án az Orgoványi Művelődési Házban. Egyrészt, az Orgoványi Egészségház Belső Felújítása elnevezésű pályázat befejezését követő átadó ünnepségre, másrészt, dr. Gubacsi László: Szemelvények Orgovány egészségügye történetéből (1799-2018) című könyvének bemutatására került sor.

A felújított egészségház belső tere
-Hirdetés-

Az orgoványi egészségház több szakaszból álló felújításon esett át. 2017 októberére az épület energetikai korszerűsítését tudták elvégezni 35 millió forintos pályázati forrásból, amely a külső szigetelést, a fűtés-korszerűsítést és a nyílászárócserét foglalta magába. 2017 decemberében újabb 26 millió forintot nyertek az egészségház elektromos hálózatának és belső burkolatainak felújítására, valamint orvosi eszközök beszerzésére. Az ismételt kiköltözést követően 2018. augusztus elején indult a második ütem, amelyet mostanra sikerült befejezni. Négymillió forintos önerő biztosításával együtt, a belsőfelújítás mellett 1,5 millió forintot eszközbeszerzésre fordítottak. Új fogorvosi rendelőt alakítottak ki, és korszerűsítették a két orvosi és védőnői szolgálat működéséhez szükséges feltételeket is. Ezzel a beruházással jelentősen emelkedett az orgoványi egészségügyi ellátás színvonala.

Dr. Gubacsi László

Dr. Gubacsi László nyugalmazott főorvos, a megyei kórház korábbi főigazgató főorvosa, 1935-ben Orgoványon született, ahol 1963-tól nyolc éven keresztül körzeti orvosként szolgált. Kötődése szülőföldjéhez azóta is töretlen. A most bemutatott könyvben a szerző több évtizedes kutatómunkája eredményeképp, 1799-től 2018-ig mutatja be az orgoványi egészségügy történetét, levéltári forrásokra és testületi jegyzőkönyvekre támaszkodva. A könyvet a szerző magánkiadásban adta ki, és két példányt az orgoványi könyvtár részére is felajánlott.

Az átadó ünnepségen Gál Szilvia polgármester, a település életében rendkívüli mérföldkőnek nevezte az ünnepséget, hiszen egyszerre örülhettek az egészségház megújulásának és egy olyan dokumentum megjelenésének, amely Orgovány egészségügyi történetét dolgozza fel. Szívből jövő hálával köszönte mindazok közreműködését, akik részt vettek a projekt megvalósításában. Külön köszönte Lezsák Sándornak, a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárását, hogy segítette a pályázat megvalósulását. Gubacsi doktor könyve pedig helytörténeti jelentőséggel bír az orgoványiak szemében. Lezsák Sándor köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Orgovány rászolgált mai helyzetére, melyért keményen, szívósan megdolgozott. A fizikai mellett fontos a lelki egészség is, amelyhez jó emberi közösség kell.

A köszöntők közötti ünnepi műsort az egyházak, az általános iskolások és a Karakterek Színjátszócsoport tagjai közreműködése színesítette. Az ünnepség zárásaként a vendégek az egészségházhoz mentek, ahol először az egyházak képviselői kértek áldást a létesítményre, majd végigjárták a felújított belső tereket.

-fg-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS