Nyugodt kistelepülésnek számít Páhi települése, ahol az önkormányzat az idén 192 millió forintos költségvetésből gazdálkodhatott. Az összes helyi adóbevétel 28 millió forintra tehető és idén 192 millió forint pályázati összeggel gazdagodhatott a település. A fejlesztésekről és a beruházásokról, valamint a későbbi tervekről Oroszi István polgármestert kérdeztük.
-Milyen beruházásokat sikerült végrehajtani a településen az idei évben?
-A legnagyobb beruházást a Kispáhira vezető aszfaltút megépítése jelentette. Ezt az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően 71 millió forintból tudta megvalósítani, 10 %-os önerő biztosításával. A korábbi földesút szilárd útburkolatot kapott 1,6 km hosszan. A közel 20 éve tervezett beruházás a tanyákon élők életét könnyíti meg, mely egy 60 m-es részen 6 m, a többinél pedig 4 m széles aszfaltúttal biztosítja a közlekedést.
Megtörtént az óvoda udvarának felújítása is, ahol udvari játékok és új burkolat került elhelyezésre.
Elkezdtük a faluház felújítását, melyben a civil szervezetek és igény szerint a lakosság kaphat helyet a különböző programok lebonyolításához. Ez a beruházás 30 millió forintos pályázati forrásból valósulhat meg és jövő év nyárra várható a befejezése.

-Hirdetés-

-Jövőre milyen fejlesztések várhatóak?
-Mintegy 27 millió forintos pályázati támogatásból valósulhat meg az óvoda épületének energetikai korszerűsítése. A beruházás jövő évben fejeződik be, mely magába foglalja a szigetelést, a fűtéskorszerűsítést és a nyílászárók cseréjét.
Szintén a 2019-es esztendőben valósulhat meg a településen a belvízelvezető rendszer kiépítése. Erre a beruházásra az önkormányzat 18 millió forint pályázati összeget nyert.

-Rendezvények, programok tekintetében, hogyan áll Páhi?
-Kistelepülésről lévén szó, nálunk éves viszonylatban egyetlen nagyrendezvény van a Falunap, amit szeptemberben tartunk. Az 1 napos programon idén is szép számban részt vett a helyi lakosság, amelyen volt szüreti felvonulás és felléptek az iskolai és óvodai csoportok műsoraikkal. Idén ellátogatott hozzánk a német testvérváros Simmern delegációja is. A két település baráti kapcsolata 2008-ban emelkedett testvérvárosi szintre. A német kapcsolat egy Páhiról elszármazott személynek köszönhető, aki Simmernben él. Év közben a nemzeti ünnepek alkalmával megemlékezéseket tartunk az iskola szervezésében. Az évet pedig decemberben az adventi ünnepségsorozattal zárjuk, amikor a település adventi koszorúján négy egymást követő hétvégén meggyújtjuk a gyertyákat.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS