…Mármint a Poli-Farbe Kft.

-Hirdetés-

Sohasem volt az. Családi vállalkozásként indult Bócsán 1992-ben. A dolgozók kiválasztása azonban nem attól függött, hogy ki a bócsai, hanem attól, hogy ki akar együtt dolgozni ebben a csapatban.

Szabó Antal cégvezető tudatosan úgy fejlesztette csapatát, hogy megmaradjon a családias jelleg, ugyanakkor inkább hasonlítson egy multikulti céghez, mint egy falusi TSZ-melléküzemhez. (Nem bántva a hajdan jól prosperáló TSZ-melléküzemeket!)

Hogy mi mindent gyártanak és milyen technológiával, az egy másik cikk témája, vagy éppen nézzünk utána a neten! Viszont ami minket érdekel, az éppen a vállalati belső szervezés. Konkrétan az a tevékenység, mellyel a cégvezetés nem kifelé, a külvilág irányába bizonyítja a „maga igazát”, hanem befelé épít. Erről kérdeztük Szabó Antalt, a Kft. alapítóját.

Sokféle stratégiát lehetne megfogalmazni. Ha gazdaságilag nézzük, akkor a válsággal (és a keresletcsökkenéssel) szemben csak úgy lehet haladni, ha folyamatos a minőségfejlődés, a kapacitásbővítés — és ezzel együtt az emberek építése. A minőségnek belülről kell fakadnia, és ez vonatkozik az egyes emberekre, valamint a részlegekre és munkacsoportokra egyaránt.

A családiasság sok mindenen meglátszik. Először is azon, hogy Szabó Antal mellett ott dolgoznak fiai, de rendszeresen bejár felesége, Andrea is.

Van-e tanácsadó cégük, amely segít a szervezetfejlesztésben? Hiszen 300 dolgozó már nem családi méret.
-Természetesen van – feleli a cégvezető. Viszont amit ők adnak, az csak a „csontváz”. A test „izmait” az itt levő emberek adják. Csapatépítéssel és oktatással segítünk mindenkit a beilleszkedésben. Emellett természetesen azt az érzést kell erősíteni, hogy ha probléma adódik, akkor oda lehet menni a vezetőhöz, hogy segítsen a megoldásban. Így értük el 2018-ban azt a 7,5 %-os fluktuációs (azaz munkaerő-elvándorlási) arányt, mely mesze alatta van a hasonló méretű cégek országos arányának (16-20 %).

-Miben nyilvánul meg ez a dolgozó megtartó tevékenység?
-Elsőnek említem az oktatást: ez a legtöbb dolgozót érinti. Még nyelvtanfolyamra is lehet jelentkezni, lévén sok a külföldi kapcsolatunk. A másik a kirándulások sora: csapatépítő és családi napok, Erdély és Toscana voltak az állomások. Vallom, hogy ezek nem kidobott pénzek, hiszen nekünk kipihent és jó hangulatú dolgozókra van szükségünk!

-Ahogy olvasom, kórházba is gyakran járnak…
-Igen, mégpedig a budapesti Szent Margit Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályára! (mosoly). „Fogadj örökbe egy helyiséget a Szent Margit Kórházban” kampány keretében, két év elteltével a Poli-Farbe festékgyár ismét csatlakozott a felújítási programhoz. A mostani kezdeményezés keretében a Krónikus Belgyógyászati Osztály újulhatott meg, ahol közel 5000 négyzetméternyi falfelület kifestéséhez biztosítottunk falfestéket. Betegszobák, folyosók, mosdók, valamint a nővérszoba, és egy konferenciaterem is új külsőt kapott. A felújításhoz olyan különleges minőségű festéket biztosítottunk, amelyet kifejezetten gyógyszeripari, klinikai, egészségügyi helyiségekhez, és műtőkhöz ajánlunk.

A kórház főigazgatója, dr. Badacsonyi Szabolcs, az osztály átadásán elmondta: „Az osztályon, 70 ágyon szakképzett ápolók folyamatosan végzik a betegek teljes körű ellátását. A betegek rendszerint hosszú hónapokat töltenek ebben a környezetben. Az osztály felújítását az intézmény saját forrásból nem, vagy csak nagy erőfeszítések árán, illetve később tudta volna megvalósítani, ezért is nagyszerű a 2016-ban elindított „Fogadj örökbe…” kezdeményezés.”

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS