Az egész ország reszket a hidegben és a fagy az okostelefonoknak sem tesz jót! 

-Hirdetés-

Milyen hideget bír ki az okostelefon? Erre a kérdésre keresték a választ a finn  MikroPC magazin szerkesztői. Több különböző telefont is teszteltek, melyik mennyire bírja a fagyot. Az eredmény: míg egyes mobiloknak az enyhe tél is megárt, más készülékek a szibériai hideget is bírják.

Az Apple iPhone és a 4S Nokia N9 számára már mínusz 5 Celsius fok is kihívás: a SIM-kártya és az akkumulátor meghibásodása fordult elő a teszt során. Mínusz 10 fokban az iPhone egyszerűen kikapcsol. Az N9 ​​ezzel szemben még esetenként a mínusz 20 fokot is bírta. A Nokia olcsóbb modelljei, a C1-01 és az E65 is állták viszont a mínusz 40 fokot is, a Samsung Galaxy II pedig mínusz 35 fokban kezdte feladni.

A teszt szerint a Samsung telefonok viszonylag jól bírják a hőmérséklet ingadozását: mínusz 30 és plusz 50 fok között túlnyomórészt működőképesek. Az Apple azonban jóval szerényebb számokat tud felmutatni: az iPhone 4S például 0 és plusz 35 Celsius között megbízható. 

Mit lehet hát tenni nagy hidegben? 

Ha a hőmérséklet fagypont alá csökken, az akkumulátor teljesítménye romlik. Logikus, hiszen az akkumulátorban zajló kémiai folyamatokat a hideg lelassítja, ahogy a belső ellenállás növekszik. Ez addig fajulhat, hogy az akkumulátor már nem képes a megfelelő tápfeszültséget biztosítani a telefon elektronikájának. Ezért kapcsol ki a mobiltelefon a hidegben.

Spiegel egy iPhone 4S-t és egy Lumia 800-at tesztelt: négy órán át hagyták a készülékeket a mínusz 8 fokos hidegben. Ők a teszt során nem tapasztaltak teljesítménycsökkenést. Nem árt azért óvatosnak lenni a kémia törvényeivel. A MikroPC szerint a legtöbb készüléket egyébként sem mínusz 20-30 fokos hidegre tervezték.

A táblagépek és okostelefonok érintőképernyői jelenleg folyadékkristályos technológián alapulnak. A folyadék alacsony hőmérsékleten megfagyhat, illetve fennáll annak lehetősége, hogy a folyadékkristályok a fokozatos hűtés hatására lassulnak, egyre lassabban reagálnak. A MikroPC az okostelefonok kijelzőin mínusz 10 fok körül tapasztalt problémákat. Az Amoled képernyők nagyrészt  túlélték a mélyhűtőtesztet, aminek az a magyarázata, hogy ezek fagyálló folyadékkal készülnek.

A Spiegel tesztje azt mutatta, hogy sem a Nokia, sem az iPhone 4S, sem pedig a Lumia képernyője nem csődölt be, ha nem volt extrém hideg. (A Lumia egyébként is amoledes.)

Súlyos problémákat a kijelzőn nem okoz a hideg, de ritkán vagy extrém fagyban előfordulhatnak gondok. Jót tesz tehát a testmeleg a képernyőnek is, érdemes a belső zsebben hordani a készüléket.

A fagypont alatti hőmérsékletre hűtött mobiltelefonok esetében egy másik, sokkal inkább fenyegető jelenséget is figyelembe kell vennünk: a kondenzációt. A külső és belső hőmérséklet közötti nagy különbség miatt pára csapódik le a képernyőre, ha a nagy hidegből hirtelen nagy melegbe kerül a gép. A páralecsapódás nemcsak kellemetlen, de veszélyes is, mert tönkreteheti az elektronikus alkatrészeket a készülék belsejében.

Ha a mobiltelefon lehűlt, lassan engedjük szobahőmérsékletre melegedni. Célszerű biztonsági másolatot készíteni és kikapcsolni a készüléket, csak ez után megmelengetni. Radiátorral felgyorsítani a folyamatot nagyon rossz ötlet. Az ilyen kísérletet nem csak a pára miatt nem ajánlatos, de károsíthatja a készülék több elektronikus alkatrészét, melyek érzékenyek a hirtelen hőmérséklet-változásra.

Ha a telefont mégis nedvesség éri vagy elkerülhetetlenül bekövetkezett a páralecsapódás, alapszabály az áramellátás megszüntetése. Ha az akkumulátort el lehet távolítani, akkor ki kell venni, a mobilt kikapcsolni nem elég. Így meg lehet akadályozni a rövidzárlatot, és hogy tönkremenjen a készülék.

Ennek megelőzésére és a mechanikai sérülések ellen is, melyek például síelés során bekövetkezhetnek, tanácsos víz- és ütésálló tokot használni. Több gyártó is kínál ilyet, például az OtterBox, a Griffin és a Belkin is. 

A legjobb védekezés persze, ha nem tesszük ki az okostelefont nagy hidegnek. Aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a sípályáról Facebookozzon, de szeretné, hogy minden eshetőségre legyen nála egy telefon, tegyen egy egyszerűbb mobilt a síkabátja belső zsebébe. Ha történik is valami a butatelefonnal, legalább nem túl nagy veszteség.

Forrás: https://hvg.hu

MEGOSZTÁS