A 35 éves Kecskeméti Planetárium jubileumi rajzpályázatot hirdetett, melynek ünnepélyes eredményhirdetése december 22-én került sor, ahol négy korcsoportban bírálták a műveket. 

-Hirdetés-

Közel 3 hónapig készültünk a planetárium rajzpályázatára, a lelkesedésünk annak is köszönhető, hogy jómagam és több grafikus tanuló is érdeklődik a csillagászat iránt, sőt van közöttünk olyan tanuló is, aki csillagász szeretne lenni – meséli Szentgyörgyi Erika festőművész és művésztanár.

A gyerekrajzok mellett kitágították a teret és szobrokat, maketteket is készítettek. Próbáltak újszerű technikákat kitalálni és aktuális témákat feldolgozni a csillagászat terén.

A keceli grafikai csoport az újrahasznosításnak is nagy híve, ezért több szobruk is hulladékok felhasználásával készült. Az adott témában az űrszemét problémájára is igyekeztek rávilágítani.

Kitaláltunk egy különleges technikai megoldást, amit fényszobornak neveztünk el. A fényszobor ötlete onnan jött, hogy néhány éve árnybábozunk is, és az utolsó árnybáb előadásunkban színes fényekkel világítottunk a vászonra a bábok hátterébe, tehát úgy is mondhatjuk, hogy fénnyel festettünk. Azt gondoltuk, ha már csináltunk fényfestményt legyen fényszobor is – emlékszik vissza a tanárnő.

 

Turcsán Bertold készítette azt az űrhajót, amelybe világítást épített. A világítás kapcsológombjába kettő fokozat is található így szépen érzékelteti az űrhajó indulásának fázisait, illetve megvilágítja a 35-ös számot, amely a Kecskeméti planetárium 35 évét jelzi. Hasonló ez, mint gyertya a születésnapi tortákon, hiszen ott is fénnyel ünnepeljük az évek számát. Fényszobával, mely “A rakéta készen áll a kilövésre” címet kapta, Turcsán Bertold az általános iskola alsós korcsoportjának 1. helyezettje lett.

 

A másik rakéta szobrot Beck Abigél Bejke készítette, a szobor színei különösen jó színérzékkel megáldott gyermeket mutatnak, ez a szobor is gondosan kidolgozott.

 

 

A rakétáktól elrugaszkodva láthatunk egy komplexebb szobrot is, amely földgömböt formáz rajta egy lányt távcsővel. A szobrot Sendula Benita készítette. Ez a szobor az egyensúlyról is szól, mert a tömeg úgy helyezkedik el rajta, hogy pont nem billen el a szobor egyik irányba sem. “Vajon mit rejtenek a csillagok?” című szobrával, Sendula Benita kivívta a zsűri tetszését, elérve ezzel a középiskolás korcsoport 1. helyezését.

 

 

Készült egy dombormű is, mely a Holdat ábrázolja. Készítője Orcsik Balázs Bendegúz, aki játékkal oldotta meg a feladatot, mivel a frissen öntött gipszbe való kődobálás a legjobb móka. Amellett, hogy jó játék volt megalkotni, még a végeredmény is gyönyörű lett. 

 

 

A nagy makettet a planetárium épületéről Simon Balázs készítette. Érdekessége, hogy a Planetárium tetejére a naprendszerünket festette, míg az oldalára az egész univerzumot. A “Planetárium a világegyetem” alkotásával Balázs az általános iskola felsős korcsoportjának 1. helyén végzett.

 

 

Ficsór Vivien festménye az űrszemét problémáját mutatja, melynek színeiben gyönyörű a nagy kékség, a felhasznált alufólia szemét ezüst színével együtt.

 

Beck Abigél Bejke, Orcsik Balázs, Ficsór Vivien szintén díjazottak lettek. Továbbá a nyertesek mellett a legjobb rajzok között állították ki: Antóni Sára és Varga Dorka festményét. A kiállítás még évekig lesz látható a planetárium épületében. 

Mindhárom korcsoport 1. helyezettje egy 1 hetes all inclusive csillagászati tábort nyert, emellett egy 60-60 fős csoportos belépőt is nyertek a Planetárium egy előadására, a díjazottakkal együtt.

A díjátadó után egy Karácsonyi lézershow várta a diákokat és tanáraikat, mely nagyon nagy élmény volt számukra.

Ezúton is gratulálunk a szép eredményeket elért kis alkotóknak!

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS