Az év eleji időszakban igen megszaporodnak azok az esetek térségünkben is, amikor gazdáik hiába keresik kutyáikat, az elkóborolt ebek nem találnak haza. Cikkünk erre a sokakat érintő problémára próbál megoldást találni. Grúber Károlyhoz, a keceli ebrendészeti telep vezetőjéhez fordultunk kérdéseinkkel.

-Hirdetés-

-Mióta működik a telep, hogyan jött létre és miért pont Kecelen?
2011 óta működik az ebrendészeti telep, mely a kiskőrösi kistérség 15 településének összefogásából, pályázat segítségével létesült. Kecel Város Önkormányzata megfelelő helyet tudott biztosítani a telep kialakítására, és vállalta a telep állatbarát és jogszabályoknak megfelelő működtetését is.

Ténylegesen megszaporodtak a Szilveszter környéki peterdázások idején a szabadon kóborló kutyák? Nem csak pánikkeltés, hanem valós adatok igazolják, milyen károkat okoz az esztelen tűzijátékozás?
Sajnos a szilveszter kísérőjelensége, a petárdázás jelentősen kihat a háziállatok elcsavargására. A gazdák ezt nem kezelik megfelelően, nem biztosítanak kutyáiknak emberi felügyeletet erre az időre és ennek az a következménye sajnos, hogy kimenekülnek az utcára és elkóborolnak, vagy netán megsérülnek az állatok.

A szilveszteri petárdázásokat követően sajnos megemelkedik az ijedtükben elkóborolt kutyák száma

-Hány kutya van most a telepen?
Jelenleg 65 a létszám. Ez éves szinten az átlagosnál egy kicsit több. Körülbelül 30-50 közötti a telep működési létszáma egész évben. Szilveszter óta egy héten belül, több mint 20 ebet kellett behoznunk.

-Általában milyen állapotban érkeznek a kutyák? Van olyan, amelyiket befogás után inkább állatkórházba kell szállítani?
A befogott ebek állapota változó. Vannak kifejezetten jó egészségi állapotnak örvendő, láthatólag gazdás jószágok, melyeknek kis százalékát keresi a valós gazdája, és sok olyan kutyus, melyek chippel el vannak látva, de nincsenek regisztrálva a PetVetData rendszerben. Ez sajnos a kezelő állatorvos hibája, melynek következtében nem tudjuk értesíteni a valós gazdát. Ritkán előfordul olyan is, hogy beteg, sérült kutya kerül telepünkre, melynek gyógykezelését telepünk állatorvosa azonnal megkezdi.

-Ki látja el és hogyan a bekerült kutyákat?
A telepre behozott ebeket az ebrendészek látják el először (külső-belső élősködőktől mentesítés, fürdetés, szőrnyírás) majd értesítik az állatorvost új védenc érkezéséről, aki 24 órán belül megvizsgálja, szükség esetén orvosilag ellátja.

-Sajnos az a tévhit, hogy a keceli ebrendészeti telepen csak Kecel környékén elkóborolt kutyák vannak összegyűjtve. Valójában hány településről és mekkora körzetből érkeznek ide a négylábúak?
15 településről: Akasztó, Bócsa, Császártöltés, Csengőd, Fülöpszállás, Imrehegy, Izsák, Kaskantyú, Kecel, Kiskőrös, Páhi, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár területéről fogjuk be az állatokat.

Van, amelyik négylábú gyorsan gazdára talál, de néhányan már közel egy éve várják, hogy valaki hazavigye őket

Mi a folyamata a bekerülésnek? Hogyan zajlik egy bejelentett kóbor állat behozatala? Kit kell értesíteni, ha gazdátlan állatot látunk az utcán?
Minden településen van egy, az önkormányzatok által kinevezett kapcsolattartó, nekik kell bejelenteni a településeken észlelt, bármilyen kóborló ebbel kapcsolatos ügyeket. A kapcsolattartó feladata, hogy elbírálja, megvizsgálja az ügyet, és ha úgy dönt, hogy valóban kóbor ebről van szó, akkor értesíti a telep ebrendészeit, akik lehetőségeikhez mérten a lehető leghamarabb elindulnak a kutyus befogására.

-Ha valaki keresi elveszett kedvencét, kinél informálódjon? Hogyan, hol keresse?
-A legfontosabb, hogy minden település médiafelületein keresztül tájékoztatja a lakosokat, hogy mi a teendő, ha kutyájuk elveszik. Először is keressék a település kapcsolattartóját, mert minden kutyus csak az ő engedélyükkel kerülhet a telepre. Az ő elérhetőségüket a keceli ebtelep Facebook oldalán találják. Ő az első, akit keresni kell, a befogással és a megtalálással kapcsolatban is, és NEM az ebrendészt!

Ha kiderül, hogy itt van Kecelen az ebtelepen a kutya, hogyan kaphatja vissza? Kell–e fizetni ezért, mi a procedúrája?
Minden telepre szállított kutyáért az önkormányzatok megközelítőleg 12.000 forintot fizetnek, plusz a járulékos költségek. Ha a tulajdonos kiváltja házi kedvencét, fizetnie kell a befogási költségeket. Ha nincs, az oltást és a chip költségeit is. A tulajdonosnak 15 napja van állata kiváltására, ezután az eb örökbe adhatóvá válik mindenki számára. Ha a gazda bemutatja az oltási könyvet, azzal igazolja tulajdonjogát és a chipszámmal. Ha letelt a kutya 15 napos karantén ideje, akkor – ha mindent igazolt – visszakapja.

Az örökbefogadás hogyan zajlik, mik a feltételei?
Örökbefogadó gazdi bárki lehet, aki elmúlt 18 éves és örökbefogadási nyilatkozatot tölt ki, melyben tudomásul veszi, hogy a kutya tulajdonjoga átruházódik rá, és ennek megfelelően vállalja, hogy az állatvédelmi törvényben leírt feltételek szerint jó gazda módjára tartja.

Nyomon követitek–e az örökbeadott állatok későbbi életét?  Van–e rá lehetőségetek, hogy közbelépjetek, ha kiderül, hogy a kutya olyan helyre került, ahol bántalmazzák, vagy egyszerűen nem megfelelőek a körülmények a tartásához?
Telepünknek nincs lehetősége minden kutyát külön nyomon követni, de az állatvédelmi hatóságok bejelentés nyomán felügyelik a rossz gazda módjára történő állattartást. Végső megoldásként elkobozzák az ebeket, mely ezáltal vagy visszakerül hozzánk, vagy egy másik menhelyen kerül elhelyezésre.

-Átlagosan mennyi ideig van egy állat a telepen? Melyik eb él itt a legrégebb óta?
-Vannak, akik vezető szerepet vállalnak az örökbeadás segítésében. Nekik köszönhetően általában hamar gazdához kerülnek a jószágok. Persze vannak olyanok is, akiknek nincs ilyen szerencséjük és hosszabb ideje vannak itt. Mivel telepünkön megoldott a takarmányozás feltétele, nem élünk azzal a jogi lehetőséggel, hogy a 15 napos karantén idő leteltével elaltathatjuk az ebeket. Az állat addig tartózkodik nálunk, amíg végre eljön az ő ideje is és gazdihoz nem kerül.

Becze István gondozó nagy odaadással fordul a telepre kerülő védencek felé

Mi történik, ha megtelik a telep és nincs több hely az újonnan befogott ebeknek?
-Volt már rá példa, ekkor kerestünk anyagi forrásokat és építettünk 16 db új kennelt.

-Egy hónapban átlagosan hány kutya kerül be? Vannak zsúfoltabb időszakok is?
Átlagosan nem lehet megítélni. Többnyire a tavaszi és az őszi párzási szezonban kerül be sok kutyus… és persze a szilveszter nagyon kritikus időszak.

-Milyen fenntartású a telep, ki a finanszírozója?
Települési finanszírozású, a kistérségi települések megállapodási szerződésben foglaltak szerint üzemeltetik a telepet.

-Vittél-e haza saját magadnak kutyát innen?
Igen, mindkét kutyusom a telepről való. Nagyon hálás vagyok értük, hogy hozzánk kerültek. Nagyon ragaszkodóak, imádják a gyermekeinket, jó házőrzők.

Van-e valami kiemelkedően pozitív vagy negatív élményed, történeted, ami az ebteleppel kapcsolatban történt meg veled vagy az itteni kollégákkal?
Igen, nagyon sok… Talán az egyik legfelemelőbb érzés az volt, amikor egy kutyus befogása alkalmával odajött az ebrendész kollégámhoz egy kedves, idős hölgy és megkérdezte, hogy mi lesz a sorsa a kutyusnak: „El fogják altatni?”
Kollégám persze rögtön mondta neki, hogy sosem altattunk még el kutyust, bevisszük, felhizlaljuk és örökbeadjuk… erre a néni elővette kopott, szakadt pénztárcáját és a benne lévő aprópénzből elővett 200 forintot és azt mondta: „Aranyoskám, nem tudok többet adni, ezt is használják fel az etetéshez! De ígérje meg, hogy nem altatják el!”
Ehhez gondolom, nem kell hozzáfűzni egyebet!

-Hogyan juttathat a telep részére adományokat, felajánlásokat -szabályos keretek között- magánszemély, illetve cég? Ezeket milyen formában várjátok?
Nagyon szívesen fogadunk adományokat minden formában! Gyári csomagolású kiszerelésekben bármilyen élelmiszert szívesen fogadunk.

Az interjú létrejöttéhez nyújtott segítségért köszönet Molnár Ádámnak és Becze Istvánnak.

A befogott kutyák fotója megtekinthető a keceli ebtelep naprakész Facebook oldalánvalamint a www.ebtelepkecel.hu weboldalon! 

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS