Németh Zoltán tabdi lakos, 21 éve fest szebbnél szebb képeket. Festés iránti szenvedélye már általános iskolás korában elkezdődött, mivel beszédhibás gyermekként kilógott a sorból, így a szüneteket többnyire az osztályteremben töltötte és csak rajzolt. Először az egyik tanára figyelt fel rá, s mivel nem volt a legjobb tanuló azt találta ki, hogy a jegyeit térkép rajzolással tornázza fel.

-Hirdetés-

Édesapja egyik jó barátját, egy családi rendezvényen rajzolta le, aki aztán meglátva a róla készült rajzot szintén elcsodálkozott, hogy micsoda tehetség rejtőzik e fiúban. Ez a jó barát egyszer elment hozzájuk, s csak annyit mondott: -„Ez a jó gyermek nem szőlőbe megy, hanem a Richaster alkotótáborba!” Zoltán ekkor körülbelül 18 éves lehetett. A tábor első napján próbálta ki a festészetet, ami nagyon is megtetszett neki.  Olyannyira, hogy mind a három nap csak festett. Főiskolások is voltak ott, akik nagyon megdicsérték, s ajánlották neki az olajfestéket. Miután hazament, édesapja barátja mondta neki, hogy fessen valamit, mutassa meg, hogy az elmúlt napokban mit tanult. 

Német Zoltán egyik mediterrán ihletésű alkotása

Első három képét zsákvászonra festette, amit aztán lealapozott. Mikor az úr meglátta a festményeket, mind a hármat nyomban meg is vette, támogatva ezzel Zoltánt.  Következő alkalommal Akasztón, a Kiskun Helikon táborban vett részt, ahol megismerkedett Gayer-Móricz Róbert művésszel. Pár alkalommal elment hozzá, akitől szintén sokat tanult, mely  meglátszott későbbi alkotásain. Több apróbb kiállítása is volt már a környékünkön, többek között Akasztón, Tabdin, Kiskunhalason, Tázláron, s még több kis településen. 2002-ben közös kiállításon vett részt Budapesten a Kisgazda Székházban. 2010-ben először önálló kiállítása is nyílt a Dunapart Galériában, majd 2011-ben az Unio Garden-en is részt vett Budapesten. Külföldön is felfigyeltek tehetségére, s több megrendelése is volt. Legtöbb festményét Németországban, Svájcban Kanadában adta el eddig, de lehetne még sorolni, hogy mennyi-mennyi helyre.

Jelenlegi kis műhelye

Véleménye szerint igen tehetséges kortárs festők: Gulyás László, Bán Tibor, Bóna Jenő. Az  ő festményeiket szereti leginkább. Az évek alatt több területen is kipróbálta magát. Festett vadászképeket, készített festményeket a tanya világról, de inkább a mediterrán képeket szereti megvalósítani -olaszországi szűk utcák, tengerpart, ház-. Újabb terület lenne a kubai öreg házak hangulata. Ha ihletett kap képes egy este alatt akár két-három kisebb képet is megfesteni. Egyik nagyon kedvelt képét például, egyik este 9 óra körül állt neki megfesteni. Annyira átérezte mindennek a hangulatát, hogy hajnalig fent volt, csakis azért, hogy befejezhesse, amit “megálmodott”. Többnyire másol, -kinéz egy képeket amit esetleg kicsit megvariál saját fantáziája szerint-, de próbálkozott már saját képeket is festeni, melyek véleményem szerint szintén nagyszerűek lettek. Számára a festés csak hobbi, hiszen ez az, ami kikapcsolódást nyújt számára, de nagyon szeretne ezzel foglalkozni főállásban a későbbiekben. 

Egy, a saját elképzelése által alkotott mű

Egy ilyen tehetséget kár lenne eltékozolni, s igenis küzdeni kell az álmainkért!

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS