A kaskatyúi általános iskolában nagy hangsúlyt fektetnek egy-egy felmerülő probléma megoldására, a harmadik negyedik osztályos tanulók körében előtérbe került az agresszió. A gyermek erőszakos viselkedését minden életkorban komolyan kell venni. Kutyifa Ferencné pedagógus meghívására, Kuti Erika rendőr őrnagy a Kiskőrösi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési fő előadója tartott rendhagyó előadást, hiszen gyerekek és szülők együtt hallgathatták hogyan kezeljük az indulatainkat.

Kutyifa Ferencné bemutatja a jelenlévőknek Lenhardtné Monda Margit szociális segítőt
-Hirdetés-

Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen a társadalom jutalmazza az agressziót, már a gyerekek is felnéznek arra, aki vagány, hiszen ők még nem tudják, hogy ez a helytelen viselkedés.

Szülők és gyerekek közösen hallgatták az előadást

Az agresszió sokféleképpen megjelenhet viselkedésünkben, például dühkitörések, testi erőszak, harc, fenyegetés, zaklatás formájában. A gyerekek a mintákat követik, ezekből tanulnak, követik mindazt, amit látnak, már egészen kicsi kortól kezdve mintát kapnak a mesékből, majd a számítógépes játékokból és a filmekből. Az erőszakos jelenetek azt sugallják a gyerekeknek, hogy ez a viselkedés teljesen elfogadott. Az agresszió megoldás a gyermek számára, amelynek segítségével belső feszültségén, dühén tud enyhíteni. Azért csinálja, mert egyszerűen működik, és csökken a feszültsége. Ezért eredménytelen oly gyakran az agresszióval szembeni tiltás, megvonás, esetleg a bántalmazás.

Kuti Erika

Kuti Erika elmondása szerint az iskolákban leggyakoribb a szóbeli zaklatás. Egy kicsit is más valaki, az elég ahhoz, hogy kiszúrják és megkezdődik a kiközösítés. Megfélemlítés, gyötrés, megalázás, elnyomás, sokszor kíméletlenül. A gyermek nem tud megbirkózni ezzel a helyzettel, bizalmatlan lesz és az agresszió agressziót eredményez. Ez pedig további problémákat gerjeszt. Mit tehet a szülő, hogy elkerülje az esetleges tragédiát? Segíthet gyermekének, hogy merje kifejezni érzelmeit, vagy ha tanácstalan, akkor kérheti szakember segítségét. Probléma esetén ezt az iskolában is megteheti, Lenhardtné Monda Margit szociális segítő várja mindazokat, akiknek szüksége van tanácsadásra.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS