„Kecel kutatója – Iván László tanító” Ezzel a címmel tartotta a keceli Városi Múzeum a Múzeum Café sorozat 2019. évi első programját, február 16-án 11 órakor.

-Hirdetés-

Ez a rendezvény a MÚZEUMI TANULMÁNYOK I. című könyv bemutatója volt.
2012-ben az Iván család Iván László tanító és helytörténész kutatómunkáinak és gyűjteményének anyagát a keceli Városi Múzeum gondozására bízta.

„…régi adóssága Kecelnek és a helytörténeti gyűjteménynek is Iván László munkásságának megfelelő helyen való kezelése, méltó szintű bemutatása. Ezzel a kötettel kívánja elindítani a Keceli Helytörténeti Gyűjtemény saját kutatási kiadványát.” – mondta Benyák Ferenc múzeumvezető az eseményt bevezető köszöntőjében.

Székelyné Kőrösi Ilona történész, néprajzkutató beszélt a kötetről

Székelyné Kőrösi Ilona történész, néprajzkutató ismertette röviden Iván László munkásságát és a tanulmánykötetet. Beszélt a tanító úr kiemelkedő pedagógiai munkásságáról, a fáradhatatlan igyekezetéről, ahogy oktatta, nevelte a gondjaira bízott téglagyári, szilosi gyerekeket. A tanítás mellett, majd nyugdíjas éveiben idejét teljesen a kutatásnak, írásnak, kutatási eredmények közkincsé tételének, a hagyományőrzésnek szentelte.

A Benyák Ferenc és munkatársai által elkészített könyv nagy segítség lehet Kecel történetének további kutatásában Iván tanító úr munkáin keresztül. A 166 oldalas kötet keceli határnevekről, családnevekről szól, adatokat, számsorokat közöl Kecel iskolatörténetéről, a tanyasi iskolák születéséről készült tanulmányokat, és válogatott irodalomjegyzéket ad közre Kecel történetének kutatásához.

A könyvbemutatón Iván László családja, több volt munkatársa is jelen volt.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS