Még 2018-ban, Ledniczkyné Vikker Viktória óvodavezető kezdeményezésére indult el az úgynevezett „Nemzetiségi hét a császártöltési óvodában” projekt. A várt siker nem maradt el akkor, ezért idén is megszervezték a Sváb nemzetiségi hetet a Császártöltési Német Nemzetiségi Óvodában.

-Hirdetés-

Minden napnak megvolt a koncepciója: hétfőn a ráhangolódás, érzékenyítés zajlott. A gyerekek régi képeket nézegettek a könyvtárban lévő Képes Házban, míg a hagyományos sváb épületekkel, nemzetiségi viseletekkel a kirakós játékokon találkozhattak.  

Kedden egy kismesterség, a fazekasság körül zajlott a tevékenység. Herner Melinda óvó néni (fazekas) és egy nyugdíjas óvónéni Koch Teréz vezetésével a nagyok kékfestő ruhás babafigurákat, a középső csoportosok a „boldogság kék madarát”, míg a legkisebbek „varázskavicsokat” alkottak.

Fuchs József bemutatta a harmonikát a kiscsoportosoknak

Szerdán fergeteges Táncház vette kezdetét, ahol Fuchs József bemutatta a harmonikát, mint hagyományos sváb hangszert, melyen még a gombokat is megnyomhatták az apróságok. A felnőtt tánccsoport vezetői, Hómann Antal és Liska Márta néptáncos ruháikban érkeztek és megtanítottak néhány tánclépést az ovisoknak. Harmonikaszóra, kékfestőben, ünneplőben táncolt itt végül kicsi, s nagy ezen a délelőttön.

Középső csoport ” Császártöltés utca” kép ragasztása, nyomdázása

Csütörtökön barkácsnapot tartottak, amikor is a kicsik régi terítőmintázatú fákkal papírra nyomdáztak. A középső csoportosok császártöltési utcaképeket készítettek: melyeket különböző ház formák ragasztásával, és rajzukkal díszítettek, “Ulmer Schachtel” –t vágtak, színeztek. A nagycsoportosok kincses szákot varrtak, csillagvirág mintával.

Pénteken a “Töltési Tűforgató” nénik a sváb gasztronómia jegyében krumplis kalácsot készítettek a gyerekekkel közösen, közben sváb mondókákat, táncokat, játékokat mondogattak az ovisok Teri néni és a Tűforgató asszonyok segítségével.

Nagycsoportosok a” Nemzetiségi hét” projekt végén mindhárom korosztály által készített alkotások előtt

A heti alkotásokba a szülők is betekintést nyerhettek egy kis kiállításon keresztül, melyet  az óvoda előterében rendeztek be.

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (95 db kép)
MEGOSZTÁS