A kormány stratégiai kérdésként kezeli a családok támogatását, ezen belül kulcskérdésnek tartja, hogy segítse a nevelőcsaládokat – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

-Hirdetés-

Fülöp Attila a Befogadlak” nevelőszülői program keretében tartott nevelőszülő-toborzó napon mondott köszöntőjében azt mondta: a nevelőcsaládok azoknak a gyermekeknek nyújtanak kezet, akiket valamilyen okból nem a vér szerinti szüleik nevelnek.

Magyarországon 23 ezer gyermek van a gyermekvédelem rendszerében, nem mindegy, hogy a nevelőszülők munkája révén miként alakul a jövőjük és az ő utódaik jövője, biztonságos, szeretetteljes közegben élhetnek-e, vagy később is a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerre szorulnak.

A “Befogadlak” nevelőszülői program azért kezdődött el fél évvel ezelőtt, hogy “beszéljünk a nevelő családokról, meg tudjuk mutatni”, milyen munkát végeznek, mi az a hivatás, amit nevelőszülőként mások helyett is ellátnak – közölte az államtitkár.

Fülöp Attila kiemelte, a kormány igyekszik minden támogatást megadni a nevelőszülőknek; 2014-től foglalkoztatotti jogviszonynak minősül a nevelőszülőség, az idén a költségvetésből a tavalyinál 850 millió forinttal több jut a nevelőszülői hálózatok finanszírozására, jövőre pedig bevezetik a nevelőszülői gyedet. A nevelőcsaládok pénzügyi stabilitásának biztosítása mellett a legfontosabb mégis az, hogy legyen elhivatottság, ami a nevelőszülőknek a gyermekekért, a családért, a közösségért, az országért vállalt felelősségvállalásban mutatkozik meg – közölte.

Móring József Attila (KDNP) somogyi országgyűlési képviselő azt hangoztatta, hogy ha a nevelőszülő “a családokban megszokott” szeretettel fordul a nevelt gyermekek felé, jó lesz a kapcsolatuk, ami jó lesz a gyermekeknek, s általuk jobb lesz a világ.

Czeferner Józsefné
(Fidesz-KDNP), Nagybajom polgármestere arról szólt, hogy hatgyermekes családban nőtt fel, ahol a gyermek, az unoka ajándék volt. Szavai szerint a nevelőszülők közügyet szolgálnak, a vér szerinti szülők helyett gondoskodnak a gyermekek bölcsődésbe, óvodába, iskolába járatásáról, mindezt úgy, mintha a sajátjaik lennének.

Pirka Mátyás
, a Somogyban közösségfejlesztéssel és szabadidős szolgáltatással foglalkozó “Alternaiv” Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon több száz, több ezer gyermek vár szerető otthonra, a nevelőszülőség pedig olyan munkalehetőség, amely megélhetést tud nyújtani családi háttér biztosítását vállaló álláskereső szülőknek.

Az MTI munkatársa által megkérdezett nevelőszülő azt mondta: Ehhez a munkához a gyerekszeretet mellett elhivatottság és egy olyan igény kell, hogy valakit sok gyermek vegyen körül.

 

Forrás: mti.hu
Kép: illusztráció

MEGOSZTÁS