Hatalmas sikert ért el a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola Kreatív Kakasok grafikai csoportja a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma (Tűzoltó Múzeum) rajzpályázatán, Budapesten.

-Hirdetés-

A rajzpályázat címe: „Az én tűzoltó múzeumom”.
A gyerekektől olyan alkotásokat vártak a szervezők, amelyek azt ábrázolják, mi fontos számukra a múzeum gyűjteményéből, és ha rajtuk múlna, hogyan alakítanák ki, rendeznék be a múzeumi termeket; kit vagy mit mutatnának be egy kiállításon.

A pályázaton nemcsak rajzokat lehetett készíteni, hanem szobrokat és maketteket is. Ezt a lehetőséget ki is használtuk, mert szeretünk térbeli alkotásokat létrehozni és új dolgokat kitalálni, technikai kísérletezéseket véghezvinni.

Lássuk, a Kreatív Kakasoknak hogyan tetszene egy tűzoltó múzeum még jobban:
Janó Brendon
nak mindenképpen akkor, ha a múzeum az összes tűzoltó autó típust bemutatná hiánytalanul minden egyes alkatrészével együtt:

Herczeg Nikolettnek úgy, ha élő bemutatót is tartanának a tűzoltók:

Turcsán Bertoldnak akkor, ha a gyerekek beöltözhetnek tűzoltóruhába és átélhetik egy tűzoltó vagy katasztrófavédő munkáját egy berendezett,valóságnak megfelelő térbeli másolaton. Az ő makettjét azért volt izgalmas elkészítenie, mert nem kellett félnie, hogy nem szépen húz egy vonalat, hanem hatalmas lendülettel csinálta, mivel rombolnia kellett. Tudott úgy rombolni, hogy közben szép harmonikus lett a végeredmény és nem utolsósorban izgalmas is:

Hugyi Gréta Tűzoltó Múzeumát úgy kell nézni, hogy miközben csúsznak lefelé a múzeum látogatók, úgy tekinthetik meg a kiállított képeket, tárgyakat:

Zsember Nóra szeretne régi ló vontatta tűzoltó autókat látni, valószínűleg érdekli a történelem:

Orcsik Balázs Bendegúz és Zöldági Cintia tűzoltóautójának a szépsége az áttetsző ablaküveg, ahogy a tűzoltók színét megtöri a fólia, ez akár jelentheti is a bepillantást az életükbe:

Beck Abigél Bejke, Bakács Bettina Elisabeta és Flaisz Dóra szeretné a tűzoltók védőszentjét, Szent Flóriánt látni a múzeumban:


A Díjátadó 2019 február 18-án délelőtt 11 órakor volt a Magyar Tűzoltó Múzeumban Budapesten. Jelenlétével megtisztelte az eseményt: Dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes úr, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főosztály vezetője, Dr. Nagyné Dr. Rácz Edina tűzoltó őrnagy asszony, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hivatalvezetője, Géczi Béla tűzoltó ezredes úr, a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Horváth Lajos tűzoltó őrnagy úr, a X. Kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka.

A színes megnyitó után kiosztották a díjakat.
A Tűzoltók díját nyerte:
Janó Brendon – 2. osztályos tanuló, a díjat Horváth Lajos tűzoltó őrnagy úr adta át neki.

Kisplasztikák és makettek díjazottai:

  1. helyezett: Beck Abigél Bejke        2. o.
  2. helyezett: Turcsán Bertold       1. o.
  3. helyezett: Hugyi Gréta   3. o.

Kisplasztikák és makettek kategória jutalmazottjai

  1. Bakács Bettina Elisabeta      3. o.
  2. Flaisz Dóra         3. o.
  3. Herczeg Nikolett       2. o.
  4. Orcsik Balázs Bendegúz       4. o.
  5. Zöldági Cintia     o
  6. Zsember Nóra             5. o.

A díjukat Géczi Béla tűzoltó ezredes adta át. A helyezettek a Csodák Palotájába kaptak belépőjegyeket és az Új Színház előadására, ezenkívül játékokat vagy könyvet nyertek. A jutalmazottak színházi jegyeket és játékokat kaptak.

A megnyitó után állófogadás következett, majd játékos tárlatvezetés a gyerekeknek, ahol gyufákat gyűjtöttek; a végén vissza is kérdezte Vargáné Galambos Éve múzeumpedagógus a tanultakat. Akik a legtöbb gyufát gyűjtötték, további játékokat nyertek. A gyerekekkel egy időben Petermann József Attila tűzoltó ezredes a felnőtteknek is tartott tárlatvezetést – számolt be Szentgyörgyi Erika festőművész és művésztanár, a grafikai csoport vezetője.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS