A téltemetés hagyományos, régi ünnepét ma már vidéken is csak elvétve ismerik és tartják meg. Úgy zajlik, hogy a gyerekek készítenek egy bábot, az úgynevezett kiszebábot, valamint különféle zajkeltő szerszámokat, majd kivonulnak a térre – élükön egy dobossal és egy kikiáltóval – miközben télűző rigmusokat kiabálnak (például: Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj), és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat, dobokat.

-Hirdetés-

Tabdin is felelevenítették ezt a csodás népi szokást. 2019. február 18-án a kiscsoportosok átmentek a Faluházba, hogy elkészítsék saját kiszebábjukat. Ők egy papírra ragasztottak szalmát, ami a baba haja s ruhája volt. Aki szerette volna, copfos kis babát készíthetett, amit egy kis piros szalaggal oldottak meg.

Iskolások szalmából készítik a babájukat

Február 19-én az iskolások sétáltak át. Ő nekik viszont szalmából állt az egész baba. Össze fogtak egy nagyobb darabot, amit aztán erre-arra hajtogatták, kötötték még egy babaformát nem vett fel. Február 20-án az utolsó nap a nagycsoportosokon volt a sor, akik a kicsikhez egyaránt papírból s szalmából készítettek bábot.

Nagycsoportosok kiszebábjaikkal

Nagyon ügyes kezekkel volt megtelve e néhány nap a faluház, igaz segítséget is kaptak tanáraiktól, óvónénijüktől, de igazán ismét Torgyik Tímea és Csercsa Szilárd segített nekik hiszen ők mutatták, hogyan is kell mind ezt megvalósítani.

2019. február 22-én 5-órakor elindultak a sportpályára elég csekélyke létszámmal sajnos a rossz idő miatt. De a pályára már többen jöttek el kocsival. Ott forró teával, s zsíros kenyérrel fogadták a bátor jelentkezőket.

Forró tea és zsíros kenyér fogyasztása

Szélcsendes helyre bújva megkezdték kis műsorukat. Picard Tünde faluházvezető mondott néhány szót:

“Akár milyen időt is rendelt a tél mi akkor is megpróbáljuk elűzni. Nem ijedünk meg tőle!”

Elsőnek az óvodások mondtak egy tél űző verset, majd ugyan ezt követve az iskolások is. A bábut nem gyújtották meg nehogy tűz legyen a környéken, de a baba színes ruháit leszaggatták róla. Hátha így fázni fog s az is elég ahhoz, hogy megjöjjön a tavasz.

Az iskolások versmondás közben

Mindenki egy-egy szalagot megfogva letépte azt, hiszen mindenki reménykedik már a jobb időbe. A báb lecsupaszítása után mindenki ivott még egy kis teát, hogy átmelegedjen. Az éhesebbek majszolgatták a zsíros kenyeret. Sajnos a hideg szél miatt a jelenlévők kevésbé tudták élvezni  az egyébként kiváló a műsort.

 

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS