Az energiatakarékosság világnapja alkalomból tartották meg március 6-án a Virtuális Erőmű Program X. Jubileumi Díjátadó Gáláját a Parlamentben, ahol elismerésben részesültek azok a vállalatok, intézmények és önkormányzatok, amelyek a felelősség felismerésén túllépve valóban tenni akarnak a klímaváltozás megfékezéséért, az utánunk következő generációk jövőjének biztosításáért. A díjazottak között szerepelt Csengőd Község Önkormányzata is: Lajter Ferenc polgármester az Áder János köztársasági elnök által fővédnökölt Virtuális Erőmű Program Energiahatékony Önkormányzatról szóló tanúsítványát vehette át.

Lajter Ferenc megkeresésünkre elmondta, hogy településükön igyekeznek energiahatékonyan kialakítani, átalakítani épületeiket, hőszigetelni azokat, illetve biomassza kazán rendszerek felépítésével és üzemeltetésével fűteni, visszaszorítva ezzel a gázfogyasztást. A állatok takarmányozásához használt gabonaszárakkal fűtenek majd a biomassza kazánban, míg az állatok húsát a közétkeztetésben használják majd fel, biztosítva ezzel egyfajta körforgást.

Lajter Ferenc, Csengőd Község polgármestere
-Hirdetés-

A klímaváltozás elleni küzdelemben a leghatékonyabb eszköz az energiahatékonyság javítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ezekkel érhető el az életminőség javítása, a versenyképesség fokozása – mondta Áder János köztársasági elnök a Virtuális Erőmű Program (VEP) X. jubileumi díjadóján szerdán Budapesten.

Az államfő a nemzetközi energiatakarékossági világnapon rendezett eseményen kiemelte, nagy hangsúlyt kell helyezni a köz- és a magánépületek energetikai korszerűsítésére, a szárazföldi, légi, vízi közlekedés zöldítésére, a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználására. Áder János szerint a VEP pont azért fontos program, mert díjazza az energiatudatos, energiahatékony vállalkozásokat, szervezeteket és önkormányzatokat is, így lehetőséget ad a jó példák összegyűjtésére és a szemléletformálásra.

Mezősi Balázs, a Virtuális Erőmű Program vezetője elmondta, hogy a programban részt vevő vállalatoknak, önkormányzatoknak, szervezeteknek eddig 336 megawatt erőművi kapacitásnak megfelelő megtakarítást sikerült elérniük, ez pedig jelentős előrelépés a 2018-as 207 megawatt megtakarításhoz képest. Hozzátette, a programmal aktív résztvevőként 8500 cég áll kapcsolatban. A VEP nemzetközi szerepéről megjegyezte, hogy a programot tavaly indították el Nagy-Britanniában, idén pedig Temesváron rakják majd le a Virtuális Erőmű Alapkövét, a következő időszakban a program szellemiségét Olaszországgal és Svédországgal akarják megismertetni.

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának (NFFT) tiszteletbeli elnöke – aki a kezdetektől a VEP védnöke – azt mondta, “felelősek vagyunk a Földért, amelyet az unokáinktól kaptunk kölcsön.” Utalt arra, hogy az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához évente a Földön egy évre rendelkezésre álló források 1,6 szorosára lenne szükség. Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a VEP 10 évvel ezelőtt indult el, akkor célul tűzték ki, hogy 2020-ig a program résztvevői 200 megawatt óra erőművi kapacitást takarítanak meg. Ezt a vállalást a program 2018-ban elérte. Kiemelte, a VEP új célkitűzése, hogy 2030-ig körülbelül 1500 megawatt óra erőművi kapacitást takarítsanak meg.

A rendezvényen 13 kategóriában díjazták az energia-hatékony, energia-tudatos vállalatokat, szervezeteket, önkormányzatokat, iskolákat és egyéni elismeréseket is adtak át, összesen 154 díjat osztottak ki.

Energiatudatos Vállalat címet kapott többek között a BKV Zrt., Energia hatékony Vállalat díjat kapott például a Mol Nyrt. és a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., az egyetemek közül pedig elsőként a Pécsi Tudományegyetem vehette át az Energiahatékony Intézménynek járó elismerést.

 

Forrás: MTI
Képek: Csengőd Község Önkormányzata

Kutyifa Icu

MEGOSZTÁS