Merthogy: Vannak olyan szintek, amikor a tudományé a szó, amit tudósok művelnek. És mindenhol vannak olyan jelenségek, melyeket néhanapján ki kell értékelni szakmailag. Azaz ki kell elemezni a múltat, a jelent és meg kell határozni a jövő lehetséges útjait. Áll ez pedig sok mindenre, jelen esetben a lakossági viselkedés és az idegenforgalom összefüggéseire.

-Hirdetés-

Ez történt a Belügyminisztérium által szervezett, Visegrádi Országok részére szervezett többnapos konferencián, melyet Budapesten rendeztek az elmúlt héten. Az önkormányzati és közösségi témákat felölelő tanácskozás fővédnöke dr. Pintér Sándor belügyminiszter volt.

Közép-Kelet Európai gyakorlatok és innovációk

Az eurorégiós rendezvény megyénkből több előadó is meghívást nyert. Járásunkat egy fiatal(os) csapat képviselte, melynek gerincét a szegedi egyetem doktori tagozatának néhány munkatársa képviselte. Szakmai tanácsadóként Káposzta Lajos idegenforgalmi szakember szállt be a körbe és együtt tartották meg előadásukat, melynek címe a következő volt:

Turizmusfejlesztés az erőforrás hiányos térségekben Bócsa példáján:

Bócsa, az Élmények Faluja

 

Mit lehet erről elmondani?

Mindenekelőtt a példát: egy település saját erejéből hoz létre programokat, mégpedig saját magának. Erre a helyi lakosok meghívják családtagjaikat és barátaikat, így egyre többen lesznek a rendezvényeken. Aztán betévednek a külsősök, a kíváncsiak, a keresők, majd a szervezett turistacsoportok. Aztán újság jelenik meg, elkészül a települési idegenforgalmi kínálat, rendszeresek a közösségi oldal posztok, érdeklődni kezd a média és már nincs megállás: egyik program generálja a másikat.

Sikertörténet-e a „sikertörténet”?

Tóth Bettina doktorandusz és Nagy Gyula egyetemi tanársegéd elemzése szerint éppen addig, amíg odafigyelnek a szervezők. Sohasem maradhat el az elemzés és a pontos felkészülés. Káposzta Lajos pedig a hátteret emelte ki: ha a helyi lakos érzi, hogy az esemény (jó értelemben) az övé, addig mindig lehet rá számítani. Ha azonban elszalad a ló — amire volt már példa — akkor át kell gondolni újra az egészet! Ha ebben partner a polgármester és az önkormányzat, akkor jó, ha nem, akkor persze nehéz.

Három előadó, három arc: Nagy Gyula egyetemi docens, Tóth Bettina doktorandusz és Káposzta Lajos bócsai konzulens

Erre rímelt több hozzászólás is, melyek során kiviláglott: nem minden működik mindenhol és nem helyes a feltétlen másolás. Ahogy az ázsiai döntéshozók évtizedekig járták Európát (míg meg sikerült hódítani a piacot), úgy nekünk is körül kell néznünk — saját magunknál! Szó esett a turizmus negatív jelenségeiről, mint például a tömegről, a szemétről és a zajszennyezésről is. Ez mind leronthatja azt az imázst, amit bármely település vagy szervezet létre akar hozni maga körül.

Akár lazán, akár gyöngyöző homlokkal.

Mert ez egy folyton változó szakma!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS