A Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola március 14-én emlékezett meg a pesti forradalomról.
Pittenauer Rita osztályfőnök irányításával az 5. osztály felelevenítette a márciusi ifjak történelmi eseményeit. Az alsó és felső tagozatos tanulók, tanáraik ,Takácsné Stalter Judit polgármester és az érdeklődő szülők kokárdát viselve nézték végig a múltidéző előadást. A Himnusz felcsendült a csarnokban és együtt énekelték a megjelentek.

-Hirdetés-

1848. március 15. a történelem magasságából egy egyszerű esős tavaszi napnak indult. Ám iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy ezen a napon Pesten forradalom zajlott. Tudjuk, hogy Petőfi Sándor és fiatal társai – akiket márciusi ifjak néven emlegetett az utókor – a Pilvax kávéházból elindulva a Landerer nyomdához vonultak, kinyomtatták 12 pontba foglalt követeléseiket, és kiszabadították a jobbágyok sorsát szívén viselő Táncsics Mihályt. Március tizenötödike eseménysora Pesten az esti, Nemzeti Színházbeli programmal zárult, ugyanis 18 órától a Bánk Bánt játszották. Az aradi vértanúkra egy-egy nemzeti színű kis zászlóval tisztelegtek.

A megemlékezést előadó 5. osztály

Az előadás végén a szereplő gyerekek fél körbe álltak és elkezdték szavalni : “Hazádnak rendületlenül. Légy híve, oh magyar. Bölcsőd az s majdan sírod is… – és a többi osztállyal együtt a közönség is halkan mondta – …mely ápol és eltakar. A nagy világon e kívül …”

Az 5. osztály megrendítő, elgondolkoztató ünnepélyes megemlékezést tartott és könnyeket csalt a szemekbe. Andocsné Lei Mónika iskolaigazgató megköszönte az osztályfőnöknek és a diákoknak a szép előadást.

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (77 db kép)
MEGOSZTÁS