Vendégek gyülekeztek március 14-én, nem sokkal a déli harangszó után a keceli Városi Sportcsarnokban. Nagy volt a készülődés az 1848-49-es szabadságharc és forradalom emlékére szervezett ünnepség előtt. Néhányan üdvözölték egymást, sokan jöttek, hogy együtt emlékezzenek. Szinte mindenki kisebb-nagyobb, sőt aki egész hatalmas kokárdával a mellkasán érkezett, de volt olyan is, aki nem viselt…

-Hirdetés-

– Hát neked hol van a kokárdád? – Kérdezte egy jókora bokrétával rendelkező a másiktól.

– Az enyém itt van belül, a szívemben és nem csak ma, március 15-én, hanem minden nap. Tudod azt a szaténkokárdát még akár el is vesztheted, ha kicsúszik a gombostű, de az enyém itt legbelül letéphetetlen, soha nem fakul, nem rongyolódik, akármilyen szelek fújnak is. Szemmel talán láthatatlan, de létét bizonyítja az a tény, hogy itt vagyok. A nehézségek és a gondok ellenére is – habár megtehettem volna, hogy elmegyek innen – mégis itt vagyok, itthon vagyok és minden nap ezért az országért, a gyerekeimért dolgozok, és töretlenül teszek a boldogulásért, hiszek a fennmaradásban…

Majd mindenki elfoglalta a helyét és elkezdődött az ünnepség. Haszilló Ferenc polgármester ünnepi beszéde után csodás korhű ruhákban adták elő a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda hatodik évfolyamos tanulói a megható jelenetekkel, zenés részekkel izgalmassá tett történetet, mely a segesvári csata előzményeit és körülményeit mutatta be. A diákok Haszilló Tamás és osztályfőnökeik segítségével gyakorolták szerepeket Fogarasy Attila „Emléke sír a lanton még” című átdolgozott műve alapján. A zenei mozzanatok kidolgozásához Illésné Márin Éva tanárnő adott segítséget.

A hatodik évfolyamos tanulók különleges ünnepi műsorral készültek

Az ünnepi megemlékezést követően az iskola tanulói a saját készítésű nemzeti színű díszeket az osztályfőnökeik vezetésével letűzték a városközpontban található Szabadság emlékmű talapzatánál.

Ugyanitt koszorút helyezett el Haszilló Ferenc polgármester és dr. Beros András jegyző Kecel Város Önkormányzatának nevében. Berger József iskolaigazgató és Ridegné Szilágyi Bettina igazgatóhelyettes diákokkal együtt hozott szép virágdíszt. Tisztelete jeléül Farkas Gergely országgyűlési képviselő és Benedek Imre  tette le koszorúját.

Haszilló Ferenc polgármester és dr. Beros András jegyző koszorút helyezett el a Szabadság emlékműnél

Az ünnepi rendezvény lebonyolításához sokan adták segítségüket, így Kovács Ottó villanyszerelő mester, a könyvtár és az iskola valamint a sportcsarnok dolgozói. Tárgyi segítséget ajánlott fel a keceli Pintér Művek Haditechnikai Park és a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (37 db kép)
MEGOSZTÁS