A nagy év emlékezete képekben 1848-1849 címmel a forradalom és szabadságharc tiszteletére dr. Hermann Róbert történész gyűjteményéből rendeztek kiállítást a keceli Városi Múzeum munkatársai.

-Hirdetés-

Az ünnep napján, március 15-én délután Benyák Ferenc múzeumigazgató, köszöntő és megnyitó beszédében megemlítette, miként adódott a lehetőség ennek a kiállításnak a megrendezésére. Az elmúlt évben Görgey Artúr, 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter emlékéve alkalmából a keceli múzeumban tartott előadást dr. Hermann Róbert történész.

Az akkor kialakult kapcsolat következménye ez a kiállítás, amelynek anyaga csak válogatás, ízelítő a professzor litográfiai gyűjteményéből.
Sokan jöttek vidékről is megcsodálni a különleges kiállítást, mely a március 15-i ünnepi programokhoz kapcsolódva nyílt Kecelen

Krámer Iván történész méltatta dr. Hermann Róbert munkásságát, említést tett kiemelkedő tudományos tevékenységéről, majd az ábrázolás fejlődését és a litográfia kialakulásának történetét ismertette röviden. Beszélt a különféle nyomatos technikákról, köztük kiemelten erről a kőnyomatos sokszorosító eljárásról, amely különös jelentőséggel bírt a 19. században.

A kiállítás képei a forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyiségeit, legjelentősebb eseményeit ábrázolják.

Két hagyományőrző nemzetőr díszőrsége tette még ünnepélyesebbé az eseményt.Benyák Ferenc igazgató megköszönte a közreműködők munkáját, segítségét.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS