Kiváló hangulattal vette kezdetét a Tázláron elsőként megrendezett Böllér bál és disznótoros vacsora március 16-án. Szabó Csaba a Kiskuntor vezetője hozta létre ezt az eseményt annak céljából, hogy a hagyományőrzést, baráti összefogást tovább vigyék, örökítsék a jövő nemzedéke számára.

-Hirdetés-

Csaba a saját disznaját vágta le barátaival együtt és készítette elő , illetve ajánlotta fel a svéd asztalos vacsorára. Az itt jelenlevők nagyja azok az emberek, akik részt vettek valamilyen úton-módon a korábbi Kiskuntoron, legyen az szervező, böllér, segítő vagy éppen zsűritag, de természetesen mások is részt vehettek, akik szerettek volna. Megközelítőleg 160-an lehettünk.

Nagy sikert aratott Mariska néni és Jóska bácsi , a két kitömött bábu, melyekkel fotózkodni lehetett. Ifj. Tóth Csaba az ifjú kisbíró köszöntette és mondta el rigmusát, majd polgármesterünk Bán Róbert mondott néhány gondolatot a vendégsereg előtt, végül, de nem utolsó sorban egy pohár pálinkával hagyományaikhoz hűen Szabó Csaba zárta a beszédeket a jelenlevőkhöz. Ezt követően a tárogató Szedmák András Himnuszát hallhattuk és vele együtt  énekkel  kísérhettük.

Tombola nyeremény is várta a kedves vendégeket, volt közöttük műanyagtál, fakanál, fatál, konyharuha, édesség, ital, orchidea, zsíros bödön, szalámi. A főnyeremény egy hatalmas nagy sonka, melyet Szalai Benő tudhatott magáénak.

Szabó Csaba és Szalai Benő a főnyereménnyel

Fél kilogramm őrölt piros paprika és egy fakanál 10 000 forint volt. Igen, jól olvasták, annyi bizony. Na de hogy miért?
Tombolakánt lett felajánlva, viszont nem talált gazdára, így licitre bocsátották és a Refi -Döfi csapat együttesen vették meg, melynek árát a Böllér Baráti Kör részére ajánlották fel. És igen, itt is megmutatkozik az , hogy milyen összetartó ez a társaság.

Tóth Csaba kisbíró

Milyen érzés kisbírónak lenni? – kérdeztem Tóth Csabát.

-Nagyjából tavaly áprilisban fogalmazódott meg Mártáné Czékus Györgyivel, a művelődési ház vezetőjével bennünk az a gondolat, hogy újra életre kellene hívni ezt a szép hagyományt. A kisbíró, dobos feladata a történelem során fokozatosan változott. Az elején altiszti jellegű szegődményes alkalmazott volt, aki a hirdetményeket dobszóval tette közzé. Emellett feladatai közé tartoztak a különböző kézbesítések és az elöljáróságok egyéb munkájában segítség. Mai formájában már hagyományőrző jellege van. Feladata a falu hirdetményeit rímbe szedve elszavalni. Hivatásuk jelképe a kisbírói pálca és a dob.
Nagyon nagy tisztelettel és szeretettel vettem át ezt a nemes és szép feladatot, hiszen olyan tázlári emberek voltak elődeim, akiknek munkája példaértékű. Kisbírók voltak Tázláron: Balázs Béla, Kovács Tibor, Kun Ferenc, Kerekes Dániel, Vincze Sándor, Lévai István, Szalai Bence. Ezen felbuzdulva a 2018-as Tázlári Szüreti Fesztiválon már kisbíróként vettem részt.

De előtte a munka és felkészülés időszaka volt. Általában mindig törekszem saját szövegeket írni. A kisbíráskodás befolyásoló tényezője az, hogy a kisbíró gondolatait, hirdetményeit versben, ritmusosan, rímben mondja el. Ezzel sokszor meggyűlik a bajom, de szerencsére más települések (Bócsa, Tokaj) kisbíróinak segítségét ilyenkor tudom kérni.

A következő nívós rendezvény, ahol kisbíróként vettem részt a Kiskuntor volt. A Kiskuntor szervezője, Szabó Csaba keresett meg azzal, hogy elvállalnám-e rendezvényükön a kisbírói szerepet. Én nagyon szívesen és örömmel fogadtam el. A rendezvény előtt komoly munka folyt részemről is. Próbáltam olyan szövegeket írni, amelyek elnyernék a közönség tetszését. Mikor már ott élesben elkezdtem a verselést akkor éreztem, hogy beérett a munkám és ezt nagy sikerként éltem meg. Több oldalról is nézve azért, mert a szövegeim tetszettek a közönségnek, illetve azért, mert ezáltal annyi jó embert ismertem meg, hogy az felfoghatatlan (betyárok, böllérek, muzsikusok). Illetve, aminek kifejezetten örülök, hogy az emberek az utcán, vagy akár hol ha meglátnak kisbíróként szólítanak és kikérdezik tőlem a falu dolgait. Azóta is mindig várom az első adandó alkalmat, hogy kisbíróként részt vállaljak egy-egy rendezvény lebonyolításában.

A következő rendezvény ahol, mint kisbíró fel fogok szólalni az a Kiskunsági Gulyásfesztivál, Pásztor- és Betyártalálkozó lesz. Lényegében kisbírónak lenni, főleg Tázláron nagyon nagy élmény. Nagyon bízom benne, hogy még sokáig csinálhatom és őrizhetem ezt a szép, kihalóban lévő „tisztséget”, hagyományt.

A szervezők ezúton is köszönik a támogatók segítségét, közreműködését!

BÉ-KO KFT., BÖLLÉR BARÁTI KÖR, CSŐVÁRINÉ ELLUSKA, FONT PINCÉSZET, GECSE MÓNIKA, KIRÁLY PÉK ÉS TÁRSA BT., MAROSZ&MAROSG KFT., RÓDEO KOCSMA, SÁRKÖZI KRISZTIÁN, TÁZLÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA, TÁZLÁRI MŰANYAGÜZEM KFT., VENCZÁK ZOLTÁN ÉS CSALÁDJA, VIDA BAU KFT., VÖLGYESVÁRI RÓBERT

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (64 db kép)
MEGOSZTÁS